Това може да се окаже добра новина по отношение шансовете

...
Това може да се окаже добра новина по отношение шансовете
Коментари Харесай

НАСА откри доказателства за „пресен лед“ на сатурновата луна Енцелад

Това може да се окаже добра вест по повод възможностите за съществуване на живот на гигантската луна – „ снежна топка “.

След търсене в детайлни инфрачервени изображения на ледената луна Енцелад, доставени от галактическия транспортен съд Касини, който „ откри гибелта си “ през 2017 година след 13 години проучване на Сатурн, учените от НАСА споделят, че са намерили „ мощни доказателства “ за съществуването на свеж лед в северното полукълбо на луната.

Ледът, за който се счита, че произлиза от интериора на луната и е избил на повърхността, може да се окаже добра вест за вероятностите за съществуване на живот на Енцелад, който от доста учени е считан за едно от най-обещаващите места за търсене на живот в Слънчевата система.

Наборът от данни съставлява най-детайлната сбирка от инфрачервени изображения на луната. Те са събрани от спектрометъра (VIMS) на галактическия транспортен съд Касини и съдържат сканирани променливи дължини на вълната, в това число забележима светлина и инфрачервена светлина.

През 2005 година учените за пръв път откриха, че Енцелад изстрелва великански шлейфове ледени зърна и пари от хипотетичен под земята океан, прикрит под дебела ледена кора.

Новите инфрачервени сигнали съвършено съответстват с местоположението на тази интензивност, направени мощно забележими под формата на неонови червени „ тигрови линии “ на южния полюс на Луната.

Подобни характерности са видяни и в северното полукълбо, което кара учените да имат вяра, че еднакъв развой се случва и на двете полукълба.

„ Инфрачервените данни ни демонстрират, че повърхността на южния полюс е млада, което не е изненада, тъй като знаем за струите, които изхвърлят мразовит материал там, “ споделя Габриел Тоби, VIMS специалист от университета в Нант, Франция и съавтор на новото проучване, оповестено в журнала Icarus.

“Сега, с помощта на тези инфрачервени очи, можеш да погледнеш обратно във времето и да докажеш, че един огромен район в северното полукълбо наподобява също толкоз млад и евентуално е бил деен не толкоз от дълго време от позиция на геологията, ” прибавя той.

През октомври 2019 екип откриватели от Свободния университет в Берлин, откриха следи от органични съединения в ледените петна на Луната, които са градивни детайли на аминокиселините, предшествениците на земните форми на живот.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР