4 страхотни причини да си купите дом днес

...
Това може да е труден пазар за много бъдещи купувачи
Коментари Харесай

Това може да е труден пазар за много бъдещи купувачи на жилища днес — особено в сравнение с пазара на купувачи само преди няколко години. Лихвените проценти по ипотечните кредити се повишиха средно до около 6% до 7%, докато недостигът на жилища, които действително се продават, също може да повиши цените на продавачите.

Но за някои купувачи сега може да е страхотно време за покупка. В зависимост от вашия пазар, целите ви за закупуване на жилище и индивидуалното ви финансово състояние — сега все още може да е подходящ момент да намерите дома на мечтите си.

Започнете пътуването си за закупуване на жилище, като сравните наличните днес ипотечни проценти тук.

4 страхотни причини да си купите дом днес

Ето четири причини, поради които не трябва да отписвате покупката на дом на днешния пазар:

Можете да се възползвате на нарастващите стойности на жилищата

Колкото по-рано купите дома си, толкова по-голяма стойност можете да спечелите от нарастващите цени на жилищата. През последното десетилетие цените на жилищата са в постоянен наклон. Въпреки че в момента са малко надолу след рязкото покачване по време на пандемията, цените на жилищата в САЩ имат доказана история на нарастване с течение на времето.

Като потенциален собственик на жилище, това означава, че трябва да купите жилище по-рано, отколкото по-късно може да ви помогне да започнете да се възползвате от нарастващите цени. Но това също означава, че може да не искате да чакате значителни спадове в цените на жилищата.

„От 2013-2014 г. насам чувам хората да казват, че пазарът на жилища е твърде висок и че хората трябва да изчакат купувайте, докато цените паднат“, казва Колин Зизи, CFP, основател на Zizzi Investments. „Ако бяхте послушали този съвет, щяхте да пропуснете 10 години покачване на цените на жилищата.“

Вижте за какви ипотечни лихви можете да отговаряте сега!

Можете да започнете изграждане на капитал

Едно от основните предимства на собствеността върху жилище е изграждането на капитал във вашия дом. Докато изплащате ипотеката си с течение на времето, вие по същество инвестирате пари в дома.

Има няколко предимства при изграждането на собствен капитал. От една страна, това ви помага да увеличите нетната си стойност, като използвате дома си като актив. Освен това може да бъде ресурс, който да използвате за финансиране, ако имате нужда от него в бъдеще. Заемите за собствен капитал и кредитните линии за собствен капитал (HELOC) ви позволяват да използвате собствения си капитал като опция за заем с по-ниска цена за всичко - от бъдещи ремонти на дома до консолидиране на дългове и други.

Планирате да рефинансирате в бъдещето

Лихвите по ипотечните кредити днес може да са по-високи, отколкото бяха преди няколко години, но фиксирането на процент сега не означава, че оставате с това завинаги.

Някои експерти смятат, че може да сме близо до пиковите лихвени проценти по ипотечните кредити, тъй като Фед сигнализира, че може да е готов да забави повишаването на лихвените проценти, докато инфлацията отшумява. Други казват, че днешните цени може да се запазят за известно време. Независимо от това къде точно отиват лихвите оттук нататък, 15- или 30-годишен ипотечен срок е дълъг период от време — и бихте могли да получите възможност да намалите месечната си вноска и общите разходи, като изберете да рефинансирате в даден момент.

Най-важното нещо, което трябва да обмислите сега, е дали можете да си позволите изискваното месечно плащане.

Започнете да сравнявате наличните ипотечни проценти тук, за да видите какво бихте могли да си позволите.

Днес намирате идеалния дом

Много експерти, с които сме говорили, са съгласни че цялостният жилищен пазар или пейзаж на цените е по-малко важен за потенциалните купувачи на жилища, отколкото техните индивидуални жилищни нужди.

„Хората се нуждаят от места за живеене и в зависимост от местния пазар няма гаранция, че цените на жилищата няма да са се увеличили значително, докато чакате лихвените проценти да намалеят“, Куин Арнолд, CFP, съосновател на Arnold and Mote Wealth Management наскоро каза пред CBS News. Арнолд добавя: „Освен това, разбира се, няма гаранция, че лихвените проценти ще паднат скоро.“

Ако сте готови да купите и намерите подходящия дом за вас и вашия бюджет, може да е струва си да вземете днешната крачка при покупката си днес.

Изводът

Купувачите днес може да са изправени пред по-предизвикателен жилищен пазар, отколкото сме виждали през последните няколко години, но това не не означава, че трябва да спрете търсенето на дома си. Има много причини да си купите жилище, когато сте готови, независимо от по-широките икономически фактори — включително възможността да изградите собствен капитал и да се възползвате от растящите цени на жилищата. Освен това може да имате възможност да рефинансирате на по-нисък процент по-късно.

Дори днес все още можете да постигнете конкурентна ставка, ако търсите различни кредитори и кандидатствате с отличен кредит. Ако сте готови да купите, вижте какви опции за ипотека може да има тук сега.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР