Това май не го бяхме предвидили. Когато се прави рекламен

...
Това май не го бяхме предвидили. Когато се прави рекламен
Коментари Харесай

Председателство, hello

Това май не го бяхме планували. Когато се прави рекламен клип, всичко се премисля. Как да вземем за пример би трябвало да наподобява небето в реклама за България? Слънчево, несъмнено. Слънцето и розата са в такава неизтощима рекламна конкуренция, че в формалното ни лого решението се откри в една загадъчна цапаница, в която розата наподобява на слънце или слънцето наподобява на роза.

И до момента в който ние тук творим картинки с „ небето като от коприна ", от вестник „ Гардиън " зацапаха небесния ни пейзаж със заглавие: „ Облаци от корупция са надвиснали над България, до момента в който поема председателството на Европейски Съюз ". Следва публикация, от която излиза наяве, че корупционната облачност над България не е променлива, не е раздрана, ами си е стабилно купеста и пересто-слоеста. „ Ще засвири музика, фойерверки ще гърмят и в среднощ на 1 януари България, най-бедната и най-корумпираната страна ще поеме председателския скиптър на Европейски Съюз ", написа авторитетният вестник „ Гардиън ". И Дунавското свиреше, и фойерверките трещяха, и президентът приказва за бедните, и жезъла поехме. Пет минути по-късно някой написа в обществената мрежа „ Егати Европейския съюз, на който ние сме му ръководител ". Единомислие с „ Гардиън ".

Германската телевизия ZDF е с една думичка по-благосклонна (иронична?) към нас: „ България: бедна, само че секси - и корумпирана ". След толкоз скромни моми в рекламите с пафти и със сукмани до цървулките - секси? Явно и германците повече имат вяра на действителността, в сравнение с фотографии и клипчета. А действителността репортажът разказва като усъвършенствана, „ само че в лекарския кабинет, в учебно заведение или в границите на трудовия живот, примерно при раздаването на огромни държавни поръчки: на всички места би трябвало да вадиш портфейла и да даваш рушвет. В тази балканска страна нещата не стават иначе. " Така е - не стават.

И в случай че корупцията е съпоставена с надвиснали облаци, то свободата на словото е с рейтинга на цялостно слънчево затъмнение. Вестник „ Франкфуртер Нойе Пресе " написа: „ Репортери без граници слагат България на 109-о място в класацията за медийна независимост - най-зле от всички страни в Европейски Съюз. Половината африкански страни са по-добре. Олигарси като Делян Пеевски, вземат решение какво се отпечатва и какво - не. Могъщият кукловод е притежател на „ Нова българска медийна група ", която съставлява 80% от пресата в страната. " Това е доста мека оценка, с цел да не кажа наивна. Тя допуска, че в България човек може да управлява единствено медии, които са негова благосъстоятелност, въобще не включва изобретателността, с която се овладява публичната телевизия, да речем. А и за какво един немец би трябвало да се вълнува, че публичната телевизия се завладява от същия олигарх със симпатяги назначенци, откакто българите, които я устоят с налозите си, не се вълнуват.

Не, не са неосведомени немските публицисти. Барбара Йортел, създател на репортаж за свободата на словото в България в „ Тагесцайтунг " написа: „ държавното управление е в положение да упражнява напън над медиите и чрез разпределението на средствата, отпускани от Европейски Съюз за популяризирането и разясняването на избрани европейски стратегии. " Става дума за над 36 милиона евро за разяснителни акции, отпуснати за пет години.

В собствен коментар организация „ Франц прес " назовава страната ни „ най-тежкият извършител на свободата на словото в Европейския съюз ". Според американския Международен ръб за проучвания и продан български таблоидни вестници, уеб сайтове и малките екрани се употребяват от локални олигарси за сриване репутацията на политически и бизнес противници и за манипулиране на публичното мнение. Дори рецензиите за хомофобските настройки в България не са толкоз остри, що се касае за изчезналата - към този момент не лимитираната, а изчезналата! - независимост на словото. Европейската публицистика не разказа плочките, с които беше реновиран НДК, не се умили пред момченцата с гайди, не се прехласна по красивите клипчета. Вместо това тя постави пръст в раните ни: повсеместна корупция, монополизирана и желязно следена независимост на словото, официализирана хомофобия, прикрита дискриминация. Положението е: какви искахме да се покажем, пък какви се видяхме.

И ето ни - след наздравиците, тропаниците и фойерверките - седим във витрината на председателството и си приказваме за корупция. Приет е нов закон за битка с корупцията. От една страна това е добре, значи към този момент ще се борим. От друга е срамно самопризнание - значи до момента не сме се борили. Президентът обаче постанова несъгласие върху закона. От една страна това е добре - ще се дообсъди, ще се усъвършенства законът. От друга е зле - законът не е върнат поради обособени негови елементи, а съвсем в целокупност, което най-вероятно ще втвърди ръководещото болшинство. Ще има избор на съмнение към държавното управление поради корупцията. От една страна добре - ще се чуят истини, ще се види халът на опозицията. От друга страна зле - всичко ще си остане същото, а вотът няма да мине.

В мача, който се игра преди началото на председателството, тимът на опозицията си избра име „ Вие сте корумпирани ", а екипът на ръководещите се назова „ Ние сме поръчител за непоклатимост на Балканите. " Ако се съди по изявленията в задграничните медии, резултатът е един на нула за опозицията. Но в случай че се съди по изявленията на администрацията в Брюксел майсторът на вкарване на голове са ръководещите. За нас, редовите ентусиасти, следва три извода. Първи: доста по-вероятно е да научаваме истините за страната си от задграничните медии, тъй като самостоятелните медии у нас са към този момент толкоз малко, че припомнят ситуацията „ изключението удостоверява правилото ". Втори: Не можем да разчитаме на брюкселското чиновничество да реши проблемите на корупцията ни тъй като това е вътрешен проблем на България (политически допустимото обяснение), а на България в Брюксел се гледа като на поръчител за вътрешното успокоение на Европа (реалната причина). И третият извод: Каква ще бъде България преди председателството, по време на председателството и след председателството зависи единствено от нас, българите.

Междувременно една вест развесели народа - в Северозападна България стартира подписка за прекосяването ѝ към Румъния. Аргумент: това може да е най-бедният район в Европа, само че не желае да е и най-корумпираният. И още един мотив, сподели го един от уредниците на подписката: тук живее борбен народ, провел е Чипровското и Септемврийското въстание и постоянно се е борил за народна власт. Тази на процедура веселяшка вест е на доктрина най-сериозното нещо, което се е случвало напоследък - когато страната не си извършва отговорностите по публичния контракт, другата страна в контракта (гражданите) има право да се отдръпна.

Източник: Веселина Седларска, reduta.bg
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР