Това лято Саудитска Арабия буквално взриви света на футбола. След

...
Това лято Саудитска Арабия буквално взриви света на футбола. След
Коментари Харесай

Как Саудитска Арабия вече започна да обърква света на футбола

Това лято Саудитска Арабия безусловно взриви света на футбола. След привличането на Кристиано Роналдо при започване на година през лятото в елита на страната пристигнаха още доста звезди, само че доста от тях даже в зенита на кариерата си. 
Прочетете още
Саудитска Арабия постоянно е било притегателно място за застаряващи звезди, които желаят да поритат още сезон или два за съществени суми. Първенството обаче в никакъв случай не е славило с някакви кой знае какъв брой мощни тимове, а имаше и предел на чужденците. 

Сега обаче нещата се трансформираха и Саудитска Арабия желае да се легитимира като едно от най-хубавите и мощни шампионати в света с привличането на международни звезди. За задачата клубовете започнаха да изкушават освен звезди, които са пред края на кариерата си със съществени суми, а доста от тях се съгласиха да дойдат в страната

Саудтиците удариха за момента на камък единствено с привличането на Лионел Меси , който отиде в Съединени американски щати, само че както писахме в различен материал договорът с Интер Маями е взор и към бъдещето за аржентинеца, тъй като той ще получи доста придобивки и след края на кариерата си.

Така лятото стартира стремително с привличането на звездата на Реал Мадрид и притежател на Златната топка за предходната година Карим Бензема . Реал искаше да задържи най-хубавия си футболист най-малко за още един сезон. Бензема обаче реши да отиде в Саудитска Арабия, а се приказва, че заплтата му варира от сорта на 100 млн. евро на сезон. В това число не влизат бонусите и парите, които е получил, откакто е подписал. Бензема имаше най-малко още две години на доста високо равнище, а Реал бяха гневни, че изпуснаха звездата си. Именно с този трансфер саудитците споделиха, че няма да се преценяват с никой и даже и с гранд като Реал Мадрид и съумяха да завлечен най-хубавия им състезател . От позиция на Бензема пък, който е спечелил 5 пъти Шампионската лига с Реал, Златната топка, както и всички други вероятни титли с мадричани може би в действителност решението беше вярно. 

Саудитците обаче не стопираха до тук и започнаха да притеглят и играчи, които занапред са в най-хубавите си години. В страната дойдоха играчите на Челси - Нголо Канте , Едуард Менди , Хаким Зиеш , Калиду Кулибали

Всичките мечтани от други европейски грандове, само че избраха Саудитска Арабия. Арабите обаче знаят и по какъв начин да примамват играчите, тъй като предлагаха минимална заплата от 20 млн. евро на сезон и още веднъж това не включва
бонуси и парите при подписа. Подобни заплати взимат доста малко играчи в европейските грандове, а това е единствено минималната заплата. 

Заплатите датират от 20 до 100 млн. на сезон взаимозависимост от играча. 

Рубен Невес от Уулвс, който беше сигурен за Барселона също избра да отиде в арабската страна и отклони офертата на каталунците. 

Марсело Брожович от Интер - финалист в миналогодишното издание на Шампионската лига и също мечтан от много европейски грандове също най-вероятно ще замине за Рияд. 

Оферти обаче ще валят и към още футболисти, тъй като шампионата стартира чак на 20 август, а дотогава има в действителност доста време. 

Реално Саудитска Арабия към този момент стартира да размества пластовете в международния футбол и стартира да притегля и играчи, които са мощно мечтани от грандовете. Това обаче може напълно да не е краят, тъй като за разлика от Китай, Индия, Австралия, където в границите на към 2 години имаше по-сериозен взрив с привличането на доста съществени играчи в Саудитска Арабия това може да си продължи за доста години напред. 

Разликата обаче е и друга в тези страни имаше доста малко играчи в най-хубавите си години престрашили се да отидат отвън Европа, с цел да завоюват повече пари като Оскар, Хълк, Рамирес. 

Също огромна разлика е и в заплатите. В Саудитска Арабия оферират съвсем двойни заплати на тези, които бяха в Китай, Индия, Австралия. Също по този начин в страната оферират и доста по-високи заплати от тези в европейските футболни грандове. 

Саудитска Арабия надали ще засенчи европейския футбол, както се пробваха, само че не съумяха в Китай, Индия и Австралия, само че страната е задоволително мощна да продължи с гръмките прехвърляния и несъмнено може напълно да промени футболния пазар в Европа. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР