Това лято, птиците и туристите по морето сякаш са се

...
Това лято, птиците и туристите по морето сякаш са се
Коментари Харесай

Изобилие на розово фламинго в Атанасовско езеро

Това лято, птиците и туристите по морето като че ли са се наговорили . Въпреки слабия сезон през юни и юли, в този момент - през август и двете групи са в своя разцвет. Атанасовско езеро се е трансформирало в привлекателно място за близки и далечни посетители. Вероятно най-вълнуващи са многочислените фламинги, които намират успокоение и сигурност в тихите басейни в северната част на езерото - територията на поддържания резерват .

По време на орнитологичния мониторинг, осъществяван в границите на план " Лагуната на живота " се следи ято от 159 птици , от които към 120 са възрастни екземпляри, оцветени в блестящо розово и много шумни. Птиците се хранят и нощуват в един от басейните, където намират обичаната си храна - солничното раче и други водни безгръбначни. Младите птици , като че ли напълно съзнателно са отделени от главното ято и се " надзирават " от няколко възрастни птици, съвсем като в човешките детски градини. Птиците са спокойни, не се впечатляват изключително от единично човешко наличие и не отлитат, единствено навлизат по-навътре в басейните. Ятото е много шумно, в контрастност с плаващите към него розови пеликани .

Това е най-високата бройка розово фламинго в България въобще, откакто предходната есен публично бяха преброени 126 птици , което прави Атанасовското езеро най-важното място за този тип у нас. Розовото фламинго евентуално прелита тук от делтата на р. Марица или от Турция , където гнезди в многохилядни колонии. В последните години типът стартира да уголемява ареала си и да се среща все по- на север, като през 2017 година бе маркирано гнездене на няколко двойки в Украйна. Приема се, че една от аргументите за тази агресия са световните промени в климата .

Освен удивителните и по този начин харесвани посетители, в езерото има и други обичани розови птици - розовите пеликани. Сега тук могат да се видят до 3-4000 птици, които нощуват и почиват по дигите, а денем прелитат до езерото Вая, с цел да се хранят. Многобройните ята на дъждосвирцовите птици - крайбрежни бекаси, водобегачи и брегобегачи , изпълват басейните и радват природолюбителите. Младите на саблеклюните, кокилобегачите и дъждосвирците са към този момент напълно независими и са подготвени да поемат по дългите пътища на своите миграции.

Атанасовско езеро е Натура 2000 зона с разнородни режими - северната част е поддържан резерват, южната част е предпазена околност, а цялото езеро, както и прилежащите аграрни земи са включени в едноимената предпазена зона - част от Европейската екологична мрежа.

Подобряването на водната циркулация, премахването на съмненията в солеността и водното равнище, основаването на нови гнездови територии са единствено част от дейностите в езерото през идващите 5 години, които ще доведат до по-доброто ръководство на крайбрежната лагуна. Това ще се случи с помощта на LIFE плана " Лагуната на живота ", изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие, Черноморски солници АД, Българско дружество за защита на птиците и " Заедно 2011 ".

Източник: Българско сдружение за отбрана на птиците
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР