Това коментира за Varna24.bg Павлин Косев, председател на Асоциацията на

...
Това коментира за Varna24.bg Павлин Косев, председател на Асоциацията на
Коментари Харесай

Павлин Косев: Държавата има много почивни бази, в които да настанява болни с ковид и карантинирани


Това разяснява за Varna24.bg Павлин Косев, ръководител на Асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите във Варна.   

" Заявили сме, че все още можем да осигурим към 150 кревати в курортите край Варна за настаняване на пациенти с ковид за долекуване или карантинирани лица.

За Каварна сме определили 200 кревати, които може да бъдат предоставени. Имената на хотели към този момент не се загатват, тъй като се спекулира с тази информация от гледна точка на това, че здравната система, колкото и да е в колапс, се оказва, че има още накъде да се уголемява.

От друга страна дано не забравяме, че страната има доста почивни станции и изцяло разумно е да употребява първо техния потенциал като благоприятни условия. Ние нямаме нищо срещу да предоставим нашите бази. Всеки един обществено виновен бизнес би направил тази стъпка, с цел да помогне на обществото. Но страната има запас и може да употребява тези свои бази и пансиони за тази цел. Въпрос на организация е кой ще ги обслужва и какви хора тъкмо ще настанява в тях.

В такива форсмажори времена не трябва да се тормозим, че ще се уронва престижа на даден хотел и би отблъснал бъдещите клиенти, в случай че в този момент даде базата си за долекуване или карантиниране на пациенти. Няма по-висша полезност от живота и здравето на хората. Каквото и да се наложи, сме подготвени да оказваме помощ. Но сме наясно, че хотелите са направени за здрави хора, за фамилии, за повишение на имунната система и отмора, за бизнес. Използвайки към този момент страната всички нейни запаси и принадлежности, тогава и ние сме подготвени да оказваме помощ, без значение от всичко. Ние ще се включим, когато към този момент ножът е опрял до кокала, както се споделя. Ние носим корпоративна обществена отговорност, която всеки бизнес би трябвало да носи.

Независимо, че превозът и туризмът са най-засегнатите браншове, ние също демонстрираме схващане и вършим всичко допустимо освен спазвайки всички ограничения, указания и заповеди, а и в доста от хотелите прилагаме спомагателни ограничения, с цел да предпазваме нашите туристи и чиновници. Така че, откъм вложения и откъм разноски за всички нас е спомагателна тежест, поради това, че приходите са изключително малки. Правим го с ясното схващане, че както за туристите, по този начин и за чиновниците ни, животът и здравето са най-важните неща.

Откъм приходната част, е обикновено, в случай, че са затворени границите и няма полети, да имаме извънредно едва търсене от страна на задгранични жители. За страдание поради рестриктивните мерки конферентният и конгресен туризъм също е извънредно слаб. От една страна поради страха на хората от болестта, мероприятията, които са били резервирани, не могат да съберат посетителите си, които се въздържат да участват.

Градските хотели, които сега към момента работят, са в много тежко положение от позиция на това, че както споменахме конферентния туризъм съвсем липсва, а командированите бизнес или корпоративни посетители, които преди време осъществиха приблизително към сред 40 и 50 % от заетостта на хотела, сега са на равнище към 10%. Там има извънредно огромен спад, който изискуем както от въздържанието от командировки, по този начин и оптимизация на разноските на всяка една от компаниите. От трета страна, изключителното състояние от пролетта отвори очите на доста компании, че могат да работя и онлайн. За наше страдание посредством усъвършенстване на тези разноски ние губим постоянни клиенти.

Дали ще оцелеят градските хотели тази зима доста зависи от мениджмънта на всеки един обект. Нямам предвид единствено шеф и маркетинг отдела му, а и притежателя му, защото е доста важно кой какви заеми е взел и по какъв начин си е направил сметката. Онези, които нямат паралелни други бизнеси, а разчитат единствено на хотелите си, ще са изправени пред съществено тестване. Тежък и сложен интервал е и тези, които ще оцелеят през тази зима, ще продължат напред.

Що се отнася до личния състав в хотелите, доста от обектите работят по схемата 60 на 40, само че даже и тези 40%, в случай, че няма доходи, са много тежък финансов ангажимент за всеки бизнес. Облекчение е, само че това, че не се обрисува в близко време да се оправят нещата, ще има хотели, които няма да устоят. Други ще затворят, а притежателите ще продължат да заплащат на ядрото от личния състав.

Всеки ще подходи съгласно опциите и потребностите си. Туризмът е бизнес, който се прави от хора. Качеството на туристическата услуга я вършат точно чиновниците ни. Години наред говорихме, че няма качествени фрагменти, в този момент и дребното качествени фрагменти би трябвало да създадем всичко допустимо да не ги загубим, тъй като в никакъв случай няма да успеем да задържим клиентите си без качествени хора. Надявам се повече сътрудници да съумеят да запазят личния състав си. Съкращения ще се наложи да има, само че всичко зависи от събитията. Ден за ден се трансформират нещата. Зависи от зимата, от търсенето и това по какъв начин ще се развие заболеваемостта ", коменвтира Павлин Косев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР