Това коментира в предаването „Брюксел1 на Bulgaria On Air Петър

...
Това коментира в предаването „Брюксел1 на Bulgaria On Air Петър
Коментари Харесай

Петър Витанов: България няма как да направи компромис със спазването на човешките права в Република Северна Македония

Това разяснява в предаването „ Брюксел1 " на Bulgaria On Air Петър Витанов, началник на Делегацията на българските социалисти в Екологичен потенциал.

„ Това, което е значимо е, че консолидацията о българската позиция остава непроменена, макар че в нея има и нюанси. Важно е да се каже, че не става въпрос за периоди, а за отстояване на позицията. А позицията на България е доста ясна и тя сплотява главните политически партии, даже и тези, които са нови на политическата сцена. България признава както езика, по този начин и идентичността на Северна Македония, само че няма да се съгласи договорът за добросъседство, подписан преди няколко години, да бъде подценяван и да не бъде спазван ", сподели Петър Витанов.

„ Докато правата на българските жители в Република Северна Македония не бъдат спазвани, няма база за различен вид решение или взаимни отстъпки. Това са желанията и на българското държавно управление, това е залегнало в споразуменията и не чакам да се случи нещо по-различно. Това, което може да бъде направено, е разговор, вдишване на съответни задължения, основаване на пътна карта, с цел да може България да допусне Република Северна Македония до първата междуправителствена конференция ", счита Витанов.

Евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите разяснява още, че предходните български държавни управления са пропуснали доста време, в което да работят доста по-активно в областта на културата, стопанската система и превоза, само че няма по какъв начин да направи компромис със спазването на човешките права. Според него „ няма по какъв начин да се отстъпи по тази тематика, тъй като тя е фундаментална за целия Европейски съюз и никой не отстъпва от нея ".

Социалистът разяснява и друга значима точка от дневния ред на Екологичен потенциал от миналата седмица. В резолюция, призната в четвъртък с 548 гласа " за ", 69 гласа " срещу " и 54 гласа " въздържал се ", Парламентът осъди „ забележителното съветско военно наличие по границата с Украйна ".

Членовете на Екологичен потенциал пожелаха от държавното управление в Москва неотложно да изтегли военните си сили и да приключи опасността си против прилежащата си страна. „ Групата на Българска социалистическа партия не гласоподава резолюциите против Русия, тъй като се основава среда, в която не се търсят решения ", разяснява Витанов.

„ Ескалацията на напрежение основава опасности за всяка една от страните. И води след себе си реципрочна такава. Липсваха съответни оферти за деескалация на напрежението. Никой не желае война, само че и двете страни не вършат нищо съответно, с цел да тушират напрежението ", сподели още Витанов.

„ Опасявам се, че човешките права, изключително след гибелта на Хашоги, се трансфораха в стока. И доста постоянно ставаме очевидци на двоен стандарт при тяхното съблюдаване или неспазване ", сподели още евродепутатът по друга тематика, обвързвана с Русия и попаднала във фокуса на Европейския парламент.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР