Това коментира бившият външен министър и дипломат Надежда Нейнски в

...
Това коментира бившият външен министър и дипломат Надежда Нейнски в
Коментари Харесай

Нейнски: От изключително значение за нас - търговията и икономика...

Това разяснява някогашният външен министър и посланик Надежда Нейнски в " Лице в лице " по bTV.

 

Регулирането на връзките е доста мъчно и за това се заплаща политическа цена. Но ще се знае кой защо носи отговорност. Това важи и за Шенген. В случая е заложен националният интерес и евроатлантическото болшинство би трябвало да излъчва ясни сигнали. А не кой защо се надиграва, предизвести Нейнски.

 

Не съм вярвала, че ще пристигна миг, в който ще стартираме да се надпреварваме с прогнози във връзка с такава цел, за която имам възприятието, че е все по-отдалечаваща се от нас. Членството ни в Шенген зависи единствено от нас, съобщи Нейнски.

 

На 24 януари има среща на равнище министри и това е последният ни късмет за Шенген на този стадий, сподели тя. Техническите критерии сме ги изпълнили, остава казусът с доверието. За да се премине тази сериозна граница на доверието в оставащите страни.

 

За да стоим съществено пред нашите сътрудници и съдружници, би трябвало да излъчваме поредност, изясни Нейнски във връзка на решението първо да се вкара такса за преноса на съветски газ, по-късно да се анулира. Смятате ли, че Унгария няма да реагира на въвеждането на тази такса, гледайки държанието й в Европейски Съюз въобще, попита тя. Борисов може да приказва с Орбан 10 пъти, само че тук не става въпрос за другарство, а за закон. Не може просто по този начин да се каже: Дайте да приемем нещо за Шенген, ще върнем колата.

 

Има вид да се облекчи единствено по въздух, по въздух и вода, както желае Румъния, или и с трите съставния елемент, сподели някогашният външен министър. Ако има ясна дата, това е една стъпка напред от това, което предлага Австрия - единствено по въздух.

Облекчението по въздух ще облекчи туристите, само че това, което е от извънредно значение за нас - търговията и стопанската система, зависи от сухопътния и водния Шенген. В този смисъл България би трябвало да работи доста координирано с Румъния. 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР