Това, което заслужава най-голяма критика в Бюджет 2021, са социалните

...
Това, което заслужава най-голяма критика в Бюджет 2021, са социалните
Коментари Харесай

Милен Велчев: Не е нормално да има еднакви пенсии при различен принос към НОИ

" Това, което заслужава най-голяма рецензия в Бюджет 2021, са обществените разноски ". Това сподели пред БНР Милен Велчев, някогашен финансов министър и посочи, че няма нищо неприятно да се помогне на пенсионерите в условия на пандемия, само че въпросът е по какъв начин да бъдат увеличени тези разноски за пенсии.

" Пенсиите се усилват - в доста по-голяма степен ниските, а по-високите пенсии остават съвсем непроменени, което основава огромен тласък в бъдеще хората да не престават да укриват действителните си приходи и да не внасят осигуровки върху действителните си приходи, знаейки, че страната ще приравни техните ниски пенсии към по-високите пенсии ", изясни Велчев.

Той беше безапелационен, че не е обикновено да се вземат идентични пенсии, откакто са имали друг принос към осигурителната система.

В предаването " 12+3 " Милен Велчев разяснява, че има наклонност разноските за сигурност и за правосъдната система да бележат през последните години огромен растеж, който не е в синхрон с брутния вътрешен артикул (БВП):

" Държавата харчи от ден на ден за правоохранителната система, а не виждам позитивни резултати от тези нарастнали разноски ".

По думите на някогашния министър на финансите за първи път от доста години Бюджетът ще изхарчи повече от 40% от Брутният вътрешен продукт, а това притъпява тласъците за работа, икономическа интензивност и основаване на по-добри условия за правене на бизнес и на откриване на работни места:

" Давам си сметка, че в условия на пандемия страната би трябвало да отбрани приходите на хората за сметка на данъкоплатците, само че това би трябвало да стане по един образован метод, който да дава опция незабавно след края на пандемията разноските да се върнат на едно обикновено ниво ".

Според него е нужен селективен метод за подкрепяне на другите браншове, само че не би трябвало да се селектират компаниите, на които страната дава публични поръчки, с цел да ги избави от компликациите в изискванията на тежка пандемия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР