Това, което виждаме, е по-голямо по размери от цялата ни

...
Това, което виждаме, е по-голямо по размери от цялата ни
Коментари Харесай

Човечеството За Пръв Път Вижда Истинска Черна Дупка! Зашеметяващи Снимки!

" Това, което виждаме, е по-голямо по размери от цялата ни Слънчева система ", споделя професор Хейно Фалке от Университета Радбауд в Холандия. Именно по негово предложение мрежа от телескопи, ситуирани по цялата планета, снима черната дупка.

Изображението демонстрира ослепителен " пръстен от огън ", както го разказва проф. Фалке. Светлият ореол е породен от горещия газ, попадащ в дупката. Този газ образува акреционен диск.

По-важното изобретение е обвързвано с формата на черната дупка. Снимката демонстрира, че тя е кръгла.

Светлината от акреционния диск е по-ярка от всичките звезди в галактиката M87 взети дружно - по тази причина може да се види на такова разстояние от Земята. Галактиката се намира на 53 милиона светлинни години от Земята, като от центъра ѝ излиза мощна бликам от материя, изхвърлена от черната дупка.



Галактиката M87

Тъмният кръг в центъра е самата черна дупка, като нейната гравитация е толкоз мощна, че даже светлината не може да ѝ избяга.

" Все едно се пробвате да заснемете портокал, намиращ се на Луната ", разясняват компликацията на снимането участниците в плана.

Осемте телескопа, носещи общото името Event Horizon Telescope, са работили дружно, като са събирали данни от 2006 година до в този момент. Първоначално се очакваше фотографията на черната дупка да излезе през 2017 година, само че усложнения в обработката на информацията станаха причина за забавянето. Голямата компликация при изработката на изображението е, че данните би трябвало да се напаснат съвършено, като в това време се изолира шумът от останалите обекти в галактиката.

Разположението на телескопите, снимали черната дупка

" Изучаваме черни дупки от толкоз от дълго време, че елементарно забравихме, че до момента никой не бе виждал такава ", разяснява Франс Кордова, шеф на Националната научна фондация, във конференцията във Вашингтон.

" Снимката дава отговор изцяло на упованията за това по какъв начин би трябвало да наподобява черна дупка въз основа на Общата доктрина на относителността на Алберт Айнщайн. Тя предсказва по какъв начин време-пространството е накриво от рисковата маса на черна дупка. Днес получихме още едно мощно доказателство в поддръжка на съществуването на черни дупки и в теорията на Айнщайн ", споделя астрофизикът Клифорд Уил от Университета Гейнсвил във Флорида.

Астрофизичката и участник в плана Ферал Йозел разяснява, че въпреки вътрешността на черната дупка да не може да се изучи, то там познатите ни физични закони биха били напълно разнообразни. Според нея занапред следва учените да разясняват и изследват изображението.

Учените разясняват, че достижението на плана е голямо, тъй като това е първото оптично доказателство за съществуването на черни дупки. Предстои да бъде показана и първата фотография на черната дупка в центъра на нашата лична вселена - Млечния път.

Два нови телескопа ще се включат в плана Event Horizon Telescope през 2020 година, което значи, че знанията ни за черните дупки следва да стават по-големи.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР