Това, което виждаме, безспорно е някаква стъпка напред. Ние като

...
Това, което виждаме, безспорно е някаква стъпка напред. Ние като
Коментари Харесай

Даниел Митов: Не всички наши искания са залегнали във френското предложение за РСМ

" Това, което виждаме, несъмнено е някаква стъпка напред. Ние като партия не сме си взели още политическото решение. Тепърва ще оценяваме и самото предложение, и ситуацията, в която то постъпва в Народно събрание. Но по този начин или другояче Френското председателство се е пробвало да свърши позитивна работа, би трябвало да му благодарим, тъй като преди нямаше толкоз явен взор върху българските позиции. Но от това, което видях аз - не всички български претенции или български условия за започване на договарянията са залегнали във въпросното съглашение. Пак споделям, има някакъв прогрес във връзка с това, че в самото предложение, преговорната рамка включва Договора за добросъседство сред България и РСМ ", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ и някогашен външен министър Даниел Митов в предаването " Брюксел 1 " на Bulgaria ON AIR.

По въпроса дава ли Френското председателство гаранции, Митов разяснява:

" Не може френската страна да даде гаранции. Въпросът е дали Европейска комисия може да даде гаранции, дали тези гаранции ще са устойчиви във времето. Зависи от метода, по който са дефинирани самите клаузи в преговорната рамка. Зависи от това къде са записани, дали са в заключенията, в последна сметка друго председателство може да промени заключенията ".

По думите му следва да се обясни къде тъкмо са записани нашите претенции - в самия документ, който не може да се трансформира, или в заключенията, които може да се трансформират от друго председателство.

" Това би трябвало да го изясняваме занапред. Не е доста ясно. И по тази причина би трябвало да се събере в последна сметка и външната комисия. Трябва да пристигна външният министър, да стартираме да изясняваме всички тези въпроси. Комисията по външни работи в Народното събрание не е свикана. Аз не мога да си обясня друго - какво наложи сходно предложение да бъде внасяно в Народното събрание не от държавното управление, а от непрекъснатото посланичество? Защо министър председателят бяга от отговорност? Защото това прави той - хвърля на депутатите нещо, което те не са виждали и не познават. Някои можем да се ориентираме бързо, обаче в последна сметка тук става въпрос за доста тежка полемика, за доста тежък разговор. Премиерът би трябвало да пристигна да си поеме отговорността по въпроса, да каже утвърждава ли, не одобрявали ли, застава ли зад това предложение, не застава ли, ще продължат ли някакви договаряния. То не остана никакво време ", уточни някогашният външен министър.

" Много закъсня този диалог, особено по съответното предложение, заради простата причина, че българската страна в лицето на министър-председателя направи неприемливи неточности, откакто до началото на декември месец имаше въпреки всичко някакъв прогрес. Служебните държавни управления малко или доста бяха постигнали към този момент нещо със Скопие. Скопие беше почнало да демонстрира избран вид еластичност. И вместо да стъпи на постигнатото от Министерство на външните работи до този миг, министър-председателят махна с ръка, сподели оттук насетне има нов метод. Сега започваме едни работни групи със самолетни линии, с влакови композиции и с каквото се сетите още. Тези работни групи трябваше да се регистрират на всеки две седмици. Скопие, виждайки и чувайки, несъмнено, че има някакъв нов метод, не помни за гъвкавостта, която демонстрираше до този миг и още веднъж се облегна на концепцията за външен напън върху България и че вероятно нещата ще си минат и ще си протекат безметежно в тяхна изгода ", посочи Митов.

СВЪРЗАНИ
Радев за РСМ: Не може Петков да внася непознато предложение, той е министър председател, не пощальон
Радев за РСМ: Не може Петков да внася непознато предложение, той е министър председател, не пощальон
По думите му от другите послания от страна на София, които доведоха до обвиняването за паралелна външна политика, се е възползвало Скопие и това това е забавило процеса.

" В идващия миг се стартира и стана ясно, че външно министерство договаря едно, министър-председателят върви и дава обещание някои други неща и основава чувството, че всичко е наред и че България ще даде утвърждение за започване на договаряния от страна на Скопие още в края на Френското председателство. Това проектира уязвимост. Българската страна, неговорейки в един глас пред всички наши сътрудници, стартира да проектира уязвимост. Естествено Скопие се възползва от това и дотам се задръсти процесът, че в един миг, когато започнаха рецензиите към министър-председателя за този му метод, той реши каквото предложи Френското председателство, да го хвърли на Народното събрание, да вдигне ръце и да каже " аз даже не съм го чел ". Аз това го чух нощес в негово изявление, той не бил чел френското предложение. Г-н министър-председател, това Ви е работата. Първото нещо, което би трябвало да извършите е да го прочетете, в случай че не желаете да го четете, викнете някой да Ви го обясни и елате в Народното събрание и кажете ясно " Аз стоя зад това предложение или не стоя зад него. Еди какво си е отразено от българските претенции. Друго не. Тук можем да създадем компромис, там не можем. Това би трябвало да чуем от министър-председателя. Проглушиха ушите тези последни дни за това, че Министерски съвет има водеща роля в определянето на външната политика на България, единствено че работата на министър-председателя точно по тази логичност е не да бяга от отговорност и да хвърля всичко в ръцете на Народното събрание и на депутатите, а да пристигна и да каже каква е позицията на българското държавно управление. Нашите рецензии не бяха за това дали той има водеща роля или не във външната политика. Нашите рецензии бяха, че по проблема Северна Македония има разнобой в позициите сред външно министерство и самия министър-председател и съществуваха съмненията, че министър-председателят излиза от рамковата позиция, която е призната от остарялото държавно управление ", съобщи зам.-председателят на ГЕРБ.

По отношение на паметните мемоари, които министър Генчовска е входирала в секретно деловодство на Народно събрание, Митов сподели, че ги е чел, само че няма право да ги дискутира, само че на въпрос на Милена Милотинова правилно ли е това, което споделя външният министър, той съобщи: " Министър Генчовска знае какво приказва ".

Какво се чака от външната парламентарна комисия?

" Външната комисия може да даде мнение, само че тя би трябвало да го даде на всички народни представители, да мине в зала. Точката би трябвало да влезе в дневния ред. Трябва да се разисква. Какво желае тъкмо министър-председател не е доста ясно - да излезем с решение или да излезем с декларация. Защото в последна сметка Народното събрание има Декларация, която е подкрепила Рамковата позиция, направена от държавното управление по време на ръководството на ГЕРБ. Тоест има сериозен народен консенсус към избрани неща и те са ясно дефинирани. Френското предложение не отразява всички тези точки, отразява някои, което отново споделям, е някакъв прогрес ", заключи Митов.

По думите му това държавно управление не е съумяло да се оправи със задача, която не е лесна - договарянията с РСМ - не се е опряло на експертизата на Министерство на външните работи, не е разговаряло с опозицията.

Но в случай че бяха подходили вярно, в случай че бяха пристигнали да кажат " вижте ние може да имаме някакви разлики, само че има някакви неща, които са от общ интерес - изключително във връзка с Република Македония и договарянията с нея, в случай че бяхме полагали старания взаимно, изхождайки от националния интерес, тогава може би напредъкът щеше да е подобен, че в този момент сега нямаше да има потребност от този диалог. Българският народен интерес щеше да е отразен в преговорната рамка напълно и изцяло и щяхме да вървим напред ", акцентира някогашният външен министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР