Това, което видяхме през последните два дни след като Русия

...
Това, което видяхме през последните два дни след като Русия
Коментари Харесай

Зърнопроизводител: Въпреки края на зърнената сделка, продукцията трябва да стига до нуждаещите се

Това, което видяхме през последните два дни откакто Русия приключи зърнената договорка е какъв брой е сензитивен пазарът. Това сподели в ефира „ Добро утро, Европа “ Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Борсите реагираха автоматизирано и те реагираха с повдигане на цените с 4-5€. Едва ли има някой, който би могъл да предвижда по какъв начин ще се развият нещата в този момент, само че един от главните въпроси е дали Русия ще продължи да отстоява тази своя позиция и до каква степен останалите страни, които вземат участие в зърнената договорка ще бъдат подготвени на взаимни отстъпки, с цел да продължи тази договорка, разяснява Радостина Жекова.
Истината е, че продукцията, която произвеждаме, би трябвало да стигне до хората, които имат потребност от това произвеждане. България е чист експортьор на такава продукция, тъй че мощно се надявам Украйна и Европейски Съюз да намерят пътя, по който да бъде изнесена тази продукция.
Вероятно коридорът за храни би могъл да работи без Русия, това беше декларирано от страна на земеделския министър на Украйна. Той обаче ще бъде мощно усложнен, сподели още Жекова. Каквото и да бъде изнесено по суша, то ще бъде минимални количества спрямо износа по море. Зърнената договорка би трябвало да продължи, само че това е въпрос на договаряния, безапелационна беше тя.
Прекратяването на зърнената договорка ще се отрази освен на България, само че и на всички страни. Ако една стока я няма и има недостиг, то цената ѝ се подвига, това е естествената икономическа логичност. Друг е въпросът до каква степен може да бъде вдигната тази цена, тъй като тази стока би трябвало да стигне до страни, които нямат пари тя да бъде платена скъпо. В този смисъл цената не може да се подвига безпределно доста.
Според Радостина Жекова тези процеси няма да се отразят на цената на хляба у нас. През тази година е имало извънредно доста разтърсвания за бранша и добивите на зърнени култури ще са доста разнообразни в другите райони на страната. Не се чака фрапантен спад на производството на пшеница тази година, сподели още тя.

Цялото изявление вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР