Това, което в момента се дава, са жълти стотинки за

...
Това, което в момента се дава, са жълти стотинки за
Коментари Харесай

Д-р Димитър Петров: Ако това е пандемия, трябва да се финансира от държавата

Това, което сега се дава, са жълти стотинки за това лекуване и това финансиране не би трябвало да минава единствено през НЗОК. Ако това е пандемия, би трябвало да стартира да се финансира непосредствено от страната. Най-вероятно няма да разберем аргументите за оставката на началника на СРЗИ доктор Данчо Пенчев, само че това, което се направи няколко дни по-рано от министерство на опазването на здравето - да се изиска всички лечебни заведения да разкрият Covid отделения породи огромно напрежение.
Това сподели в предаването „ Преди всички “ доктор Димитър Петров, някогашен подуправител на НЗОК.

„ Скоро ще стане ясно какво ще произтече от тази заповед на министъра на опазването на здравето. В една онкология може да се разкрие такова поделение, само че единствено за онкоболни, които са дали позитивен резултат и те да се лекуват за двете болести. Но в такива лечебни заведения да се одобряват всевъзможни заболели с ковид е парадокс. “

По думите на доктор Петров вторият миг е, че в профилираните очни и ортопедични лечебни заведения няма по какъв начин да се разкрият такива отделения – там няма такива експерти.

„ Имаме общо над 50 хиляди кревати, само че въпросът е по какъв начин те са обезпечени със експерти. Това с Covid отделенията може да стане единствено в многопрофилните лечебни заведения, само че и тук казусът идва с дефицита на сестрите и лекарите ".

" В София би трябвало да се дефинират няколко лечебни заведения с Covid отделения, където имат опит в лекуването на ковид – останалите могат да оказват помощ с личен състав, който да се командирова към тези избрани лечебни заведения ", уточни още доктор Петров.

„ Очевидно няма да стане единствено в „ Пирогов “ да се лекуват болните, би трябвало да има отделения в огромните многопрофилни лечебни заведения, в това число частните, могат от регионалните санаториални профилирани лечебни заведения да се включат – само че те да се обезпечат финансово и кадрово ".

Д-р Петров уточни също, че лечебни заведения, които нямат профила да лекуват Covid-19, стават уязвими, в случай че се случи нещо с пациент с ковид и околните могат да съдят болничното заведение за непросветеност.

" А и по какъв начин НЗОК ще финансира тези лечебни заведения, които нямат пътеки за ковид? ", попита докторът.

По думите на доктор Петров в помощ на лекуването на ковид би трябвало да се включват единствено стажант-лекари. Той се разгласи и срещу прекъсването на плановата активност на лечебните заведения.

" Болниците не са разплодник на ковид, с цел да се стопира лекуването на останалите пациенти ", бе безапелационен експертът.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР