Това, което успя да направи България, само в рамките на

...
Това, което успя да направи България, само в рамките на
Коментари Харесай

КЕВР: България само за седмица намери алтернативни доставки

Това, което съумя да направи България, единствено в границите на една седмица, откакто „ Газпром Експорт “ приключи доставките, да откри различни доставки – е героизъм. Това съобщи ръководителят на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) Станислав Тодоров. Тодоров бе изслушан в границите на плануваното изключително пленарно съвещание във връзка със спрения природен газ от страна на съветския снабдител по искане на ГЕРБ-СДС.

Тодоров настоя, че оттук насетне „ Булгаргаз “ би трябвало да стартира да афишира открити обществени търгове при ясни правила и процедури. Паралелно с това би трябвало да стартираме да работим и, имам вяра, че държавното управление го прави, за подписване на дълготрайни контракти с повече от един снабдител. Ясно е, че тече световна война, ясно е, че Русия употребява своето най-силно оръжие газа, с цел да реализира политическите си цели. България не може да остане в ролята на жертва в тази война, сподели ръководителят на КЕВР.



Нашият народен интерес диктува оттук насетне да имаме няколко доставчика по дълготрайни контракти, с цел да не подвластен от политическите цели на нито един от тях, означи Тодоров.

При газа има една друга доста значима тематика и това е потенциалът, сподели ръководителят на КЕВР. Тодоров сподели, че всички преносни уреди имат потенциал и този потенциал би трябвало да бъде отворен за всички участници. Който държи потенциалът, разбирайте- това е кранчето на тръбата, той дефинира какъв газ, в какви количества и на каква цена ще влиза в България, добави ръководителят на КЕВР. Неслучайно „ Газпром “ е резервирала по-голямата част от потенциала, както в България, по този начин и в Република Сърбия и Унгария. Трябва да приемем незабавни ограничения за освобождението на този потенциал, с цел да могат всички търговци и снабдители, които желаят да доставят газ в България – да могат да го създадат на най-ниска цена, добави той.



„ Предлагам ви две политики – във връзка с електричеството – дано да задължим търговците да оферират своето електричество по дълготрайни контракти на българския бизнес и консуматори и дано да освободим пазара на газ, тъй че всички търговци и снабдители да имат достъп до него. Това включва и потенциалът “, сподели Тодоров.

По думите му е значимо да се организира този диалог, тъй като в случай че тези политики бъдат въведени през май месец, ще сме подготвени през есента. Това е нашата роля и отговорност пред България и имам вяра, че можем да се оправим, сподели ръководителят на КЕВР.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР