"Това, което сме заложили като решение в Закона за възрастните

...
"Това, което сме заложили като решение в Закона за възрастните
Коментари Харесай

ВМРО предлага ежемесечна добавка към най-ниските пенсии

"Това, което сме заложили като решение в Закона за възрастните хора, е всички, които получават приходи под прага на беднотия, да получават в допълнение държавно заплащане, което да изравни пенсията с прага на беднотия. " Това съобщи депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Александър Сиди. Той добави, че се водят диалози с парламентарната група на ГЕРБ дали би могло да се заложи в бюджета за следващата година сума, с която да стартира гладко и поетапно да се провеждат такива заплащания.

Народният представител посочи пред БНР, че в случай че се стигне до равнене на пенсиите с прага на беднотия, отпадат всички останали заплащания по разнообразни стратегии за подкрепяне на най-бедните пенсионери като помощи за отопление или за пътешестване. За да се облекчи бюджета, войводите оферират това да се случи в три стъпки. На процедура пенсиите няма да се усилват през Национален осигурителен институт, а посредством спомагателни заплащания през държавния бюджет. Така, съгласно депутатите от Вътрешна македонска революционна организация, няма да има дисбаланс в системата. Пенсията няма да се преизчисли, а ще се получава добавка. Сиди се надява до края на годината това предложение да мине на първо чете в Народното събрание.

По калкулации на Вътрешна македонска революционна организация към 1 млн. пенсионери ще вземат добавка към пенсията си, с цел да се изравни тя с прага на беднотия, която все още е 349 лв..

Припомняме, че в края на октомври държавното управление утвърди законопроекта за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2020 година Той планува от 1 юли следващата година пенсиите, отпуснати до края на 2019 година, да се усилят с 6,7%. Средният размер на пенсията ще доближи 412,28 лева, което е с 31 лева повече спрямо 2019 година От 1 юли 2020 година минималният размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст ще се увеличи от 219,43 лева на 234,13 лева От същата дата ще нарасне и обществената пенсия за напреднала възраст, която ще стане 141,63 лева

Същевременно линията на беднотия за 2020 ще е 363 лева - с 15 лева по-висока в съпоставяне 2019 година Сумата е избрана в сходство е Методиката за установяване на линията на беднотия за страната. Размерът се пресмята на база линията на беднотия избрана от проучването „ Статистика на приходите и изискванията на живот “ и показателя на цените на дребната по състав кошница.

Линията на беднотия се употребява при създаване на държавната политика в региона на приходите и виталното ниво, при установяване на съответни ограничения за обществена отбрана и е база за установяване на размера на финансовата поддръжка за хората с увреждания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР