„Това, което сме артикулирали пред българските граждани по отношение на

...
„Това, което сме артикулирали пред българските граждани по отношение на
Коментари Харесай

Иван Иванов: Без БСП няма как да бъде съставено правителство


„ Това, което сме артикулирали пред българските жители във връзка с правосъдната промяна, не е претърпяло смяна, това са работещи решения, които всеки един български жител чака. Голяма част от тези наши оферти са изникнали последните 5 години, когато бяхме една-единствена работеща съпротива и опция на ръководството на ГЕРБ. Извадихме на показ всички недъзи на това ръководство, в това число “реформите “, които те направиха в правосъдната система. “ Това съобщи лидерът на листата на Българска социалистическа партия в Шумен Иван Иванов в ефира на NovaNews.

В предаването “Офанзива “ той уточни предложенията, които левицата има във връзка с правосъдната промяна: „ На първо място един транспарантен избор и легитимация на основния прокурор, който явно към този момент е делегитимиран в лицето на Иван Гешев. На второ място е методът, по който основният прокурор реализира своята функционалност на надзор върху подчинените си – те да не бъдат в такава йерархична взаимозависимост и да няма подобен директен надзор върху дейностите на всеки един от прокурорите, тъй като сега те са директно подвластни от своя шеф “, изясни социалистът.

Иванов обърна внимание и на последните отчети от Европейската комисия, които подчертават върху едно и също нещо, а точно казусът в правосъдната система.

„ Нашето виждане е и за нова правосъдна карта, която да понижи тежестта на едни съдилища, да трансферира каузи върху други съдилища и най-много закриване на Специализирания съд и Специализираната прокуратура, което явно е необходимо “, сподели още той, като добави: „ Въпросът е да се прояви държавническа мисъл и да се сътвори постоянен кабинет, с цел да не изпадне страната в по-дълбока рецесия. “

По отношение на двойното поданство на Кирил Петков, Иван Иванов съобщи, че законите би трябвало да бъдат идентични за всички и да се съблюдават от всички: „ В момента този проблем е даден в Конституционния съд, следва да излезе той с решение и каквото и да е то, би трябвало да бъде изпълнено. “

Иван Иванов уточни и промените, които Българска социалистическа партия предлага по отношение на службите за сигурност: „ Колкото по-малко опити за вмешателство има в тяхната работа, толкоз по-ефикасни ще бъдат. Виждате всевъзможни опити за политическо инженерство доведоха до редица разтърсвания и понижаване на качеството на работа на тези служби. Необходимо е да има нужното финансиране, да бъдат оставени на мира, да бъдат деполитизирани и да не бъдат въвличани в разнообразни кавги, които затрудняват работата им “, разяснява той.

Относно кадровите промени, които служебното държавно управление направи в службите за подслушване, социалистът съобщи: „ Не е изключително целесъобразно един длъжностен кабинет, който не е излъчен от болшинство, да прави сходни промени, тъй като отговорността е размита. От друга страна може би трябваше да се създадат тези смени, тъй като те бяха забъркали задоволително кавги заради политизиране. “

Попитан за оценката за Бойко Рашков, социалистът отговори: „ Той извършва функционалностите, които са му наложени по Конституция в границите на неговия мандат като длъжностен министър. Именно в тази посока той свърши не малко работа по повод подготовката на едни избори, т.е. прекъсването на пазаруването на гласове, както и подготовката на страната за посрещане на мигрантската рецесия “, съобщи Иванов.

„ Така са разпределени балансите в страната, че без Българска социалистическа партия няма по какъв начин да се сформира държавно управление. Левицата показва своите работещи оферти, които чакат всички български жители “, безапелационен бе той.

Иван Иванов уточни ограниченията, които Българска социалистическа партия предлага за битката с корупцията: „ Ние сме заложили на един извънредно нов закон в тази посока да се сътвори. По отношение на законодателството има доста какво да се направи. Трябва да бъдат отстранени лобистките закони, с които значително ГЕРБ узакониха корупцията. Нов метод на действие на КПКОНПИ, в това число да се стигне до нейното разделяне, с цел да бъде по-ефикасна, както и деполитизиране “, изясни Иванов.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР