Това, което ще спаси системата, са бързите антигенни тестове. Те

...
Това, което ще спаси системата, са бързите антигенни тестове. Те
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Бързите антиген тестове показват дали човек може да заразява


Това, което ще избави системата, са бързите антигенни проби. Те са до 20 лева за доказване антиген на ковид. Тях ги тестваме в Националния център. Ако пробата е позитивен, то индивидът може да болести. Това изясни шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев на брифинга на НОЩ. По думите му този тест може да хване болестта и няколко дни преди поява на признаци. Те са най-хубави за иплозване в учебни заведения, от персонални лекари и на мястото на грижа – в приемните отделения на лечебните заведения и Бърза помощ. Това е най-хубавото, което може да реши въпроса.

Той обясни също, че в случай че човек има грипоподони признаци е доста евентуално да е ковид. Защото сега грип няма. Грипът стартира циркулацията ноември месец, декември има първо епидемиологично разпространяване и пикът е януари или февруари. В момента е за коронавирусния тест. Не е безценен и тряба необятно да се употребява, счита проф. Кантарджиев.

Вирусологът обясни и по какъв начин работят лабораториите в страната и отговори на подозренията, че малко лаборатории могат да обработят толкоз доста проби на ден.

Приемаме материали от 15 области. Обикновено работим с 350 – 400 проби, като стигаме до 600, което е връх в потенциала. Когато би трябвало да се удостовери диагноза, това се прави в референтна лаборатория, сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той добави, че целия път от тестът през лабораторията и доказаната диагноза е разказан писмено доста преди в страната ни да има ковид.

Кантарджиев сподели още, че при контакт с положителен, тест би трябвало да се направи след четвъртия ден от контакта. Защото другояче а може да даде негативен резултат, а след 5-ия ден да се позитивира.

Нищо, за което сме предупреждавали, не е по-различно от това, което сега се случва. Трябва невъзмутимо и без суматоха да се изясняват нещата. Трябва да е без преекспониране и основаване на суматоха. Държавата, здравната система, лекарите, сестрите, лаборантите, санитарите и всички сътрудници в страна вършим каквото можем. Ако има схващане от страна на хората, нещата ще са по-добре, сподели още Кантарджиев.

И добави: „ Няма да споделям какво можеше да стане, в случай че преди 3-4 седмици не тежките ограничения бяха спазвани “.

Пролетта казахме за трите Д – дисциплинираност, стерилизация и отдалеченост. Сега слагаме едно 4-то Д – витамин Д. Предупреждавам да не се взимат свръхдози. Той се взима с спиране от 10 – 15 дни. 4 капки е естествената доза за възрастен или към 1 – 2 капки за деца съгласно възрастта, даде съвет професорът.

Маските не защищават на 100%, само че доста понижават опцията да се заразиш, добави той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР