Това, което се констатира като тежък проблем в българската армия

...
Това, което се констатира като тежък проблем в българската армия
Коментари Харесай

Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си до средата на 2023 г.

Това, което се установи като тежък проблем в българската войска е положението на изтребителната авиация. Изтребителната авиация е в извънредно тежко положение, като можем да носим въздушно дежурство по еър полисинг доникъде на 2023 година

Това съобщи служебният боен министър Димитър Стоянов при представянето на екипа на ведомството. Негови зам.-министри ще бъдат Теодора Генчовска и Катерина Граматикова.

България продължава да разчита към момента единствено на руските изтребители МиГ-29, които поради неналичието на благоприятни условия за поддръжката им може да се наложи да бъдат приземени. МиГ-29 разрешава дежурство доникъде на 2023 година. 6 броя мотори ще бъдат ремонтирани в Полша. В идващите 3-4 години има риск да не можем да носим дежурствата си.

В идващите 3-4 години има действителна заплаха да не можем да си носим въздушното бойно дежурство сами, предизвести Стоянов. Първите самолети Ф-16 по първия транш се чака да дойдат през 2025 година Затова се търсят всевъзможни вероятни разновидности, поставят се старания и са изпратени писма за информация дали могат да ни бъдат предоставяни самолети на лизинг, изясни Стоянов.

Той се надява неговият екип да приготви цялата документи и да я внесе в идващия парламент, с което да бъде открита сметка във федералната банка на Съединени американски щати. Народното събрание би трябвало да ратифицира контракта.

Димитър Стоянов уточни, че просперираща страна без мощна и съвременна войска няма. Затова и главният приоритет на служебния боен министър ще бъде модернизацията на армията, като се приготвя капиталова проект стратегия, стартирала още при предходния боен министър Драгомир Заков.

Сухопътният и военноморският план се движат със приемливи темпове, като третият план за придобиване на бойни самолети изостава доста, посочи Стоянов. По плана за придобиване на нов вид военен аероплан има оферта за втория транш самолети Ф-16. Подготвен е план за капиталов разход, който би трябвало да бъде импортиран в Министерски съвет, а по-късно в Народното събрание. Най-спешният план, по който би трябвало да се вземе отношение е сухопътният план за бронирана бойна машина. Няма по какъв начин да се редуцират качествата на сухопътните войски.

Работата по офертата за втория транш Ф-16 също е значима, а екипът на МО ще работи в цялостни старания за придобиване на нов вид бойни самолети, увери министърът.

Компенсации по контракта за изтребителите не се плануват. Стоянов познава добре контракта по първия и втория транш за изтребителите, като гаранциите заложени за Ф-16 са в размер на 6 месеца.

Няма съвременна войска без задоволително финансово положение, сподели Стоянов и настоя, че до 2023 година би трябвало да се доближи 2% от Брутният вътрешен продукт за рационализация на армията.

Стоянов ще приготви и законодателни промени в Закона за защитата.

Няма да се правят промени в Министерство на защитата, в случай че няма някакви злоупотреби, увери служебният боен министър. Той настоя политиците да не насочат рецензии към армията.

Началникът на защита адмирал Емил Ефтимов добави, че е предложил набор от предпочитани планове, които да се развиват и били утвърдени. В ход е социална поръчка за безпилотни летателни средства за сухопътните войски. Наред с огромните планове в МО се работи и по редица планове, които допълват нужният набор от качества. Крайната реализация на плановете е на база на политическо решение, изясни адмирал Ефтимов.

Той е оптимист по тази причина, че скоро ще има резултат за модернизацията на въоръжените сили.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР