Това, което разбрах е, че най-накрая бюджетната комисия в Народното

...
Това, което разбрах е, че най-накрая бюджетната комисия в Народното
Коментари Харесай

Ще газим по вода, но жадни ще ходим, ако не се актуализира бюджетът!

Това, което разбрах е, че най-сетне бюджетната комисия в Народното събрание е почнала работа, което е добре. Сега се надявам и да успее да я свърши. Защото в противоположен случай в действителност е доста рисковано България да влезе в идващите няколко месеца без актуализация на бюджета. Това е доста значимо да се каже, тъй като имаше отзиви, че актуализацията е надали не волност на служебното държавно управление.

Това сподели служебният министър на стопанската система Кирил Петков в изявление пред .

" Напротив, действително, в случай че не се актуализира бюджетът, нямаме никакъв буфер или късмет да посрещнем разноските при евентуална COVID-криза за лекарите на първа линия да вземем за пример. 430 млн. лева, които са в актуализацията на бюджета и предопределени за бизнеса, също са доста значими. Ако нямаме достъп до този запас, а не дай си боже се наложи да се затвори бизнесът поради сериозна вълна от ковид, няма да има пари за обезщетения. Актуализацията на пенсиите също ще е под въпрос, тъй като пари има до септември. Няма да ги има и тези 1000 лева за лекарите на първа линия.

Най-странното в тази динамичност е, че ние ще газим по вода, само че ще вървим жадни, тъй като парите са там, има ги в бюджета, сега има по-висока събираемост от предстоящата, само че с цел да бъдат изхарчени тези пари целево, би трябвало да има оторизация от страна на Народното събрание за тяхното разходване. Реално възбраната сега е да не се харчи по тези пера, тъй като тези числа в никакъв случай не са били включени в остарелия бюджет. И множеството ограничения против COVID-кризата стопираха в края на април, последните месеци сме вкарвали за актуализацията на пенсиите пари от преразпределяне в бюджета, само че и това завърши като опция. И в този момент единственото, което можем да създадем, е актуализация. Така че тя е доста много значима. Дори в този момент към нея би трябвало да се добави и рискът от бежанска вълна - знаем, че 3 млн. афганистанции има заплаха да тръгнат към Европа. И най-глупавото нещо, което може да се случи в този миг, е да нямаме средства да защитим границите си. Така че е доста значимо този буфер да се сътвори оптимално бързо и тези спомагателни средства се позволи да се употребяват. Дали ще се изхарчат, е различен въпрос. Въпросът е да може да се харчат, в случай че потрябват. " - добави той.

На въпрос какъв е в действителност крайният период за актуализацията, министърът отговори:

" Това би трябвало да се случи преди да се разпусне този парламент. Сега има очаквания за предоставяне на трети мандат за сформиране на постоянно държавно управление, само че за мен шансът това да се случи е доста дребен. Разбира се, зависи от президентската институция какъв брой време ще води консултациите сред партиите, преди да се даде втори мандат, само че по-късно часовникът стартира да тиктака и да отброява дните, които са 7. И по-късно, в случай че нямаме държавно управление, шансът да не влезе за гласоподаване актуализацията на бюджета е доста огромен. Така че народните представители, даже да не са съгласни с всичко, което е включено в плана за промени на бюджета, би трябвало да поддържат най-малко тази част от най-важните цели за страната да бъдат включени в преразглеждането и това да се случи тази седмица. "

" Ние сме много удовлетворени от това, което се случи, тъй като първоначално имаше доста и всевъзможни рецензии, че това са заеми за възобновяване. Реално ние нямахме актуализация на бюджета и трябваше да използваме извънбюджетни ограничения. И ги вкарахме в тези така наречен заеми за възобновяване, които не желаят поръчителство. В началото се споделяше какъв брой ще е мъчно, какъв брой ще е ужасно, дали изобщо ще се употребяват. А действително все още по проекта, който имахме за тяхното потребление, който беше за 5 месеца, към този момент се случи за 3 месеца. С други думи скоростта, с която се усвояват тези заеми, е по-голяма от тази, която бяхме заложили.

Друг е въпросът, че тези заеми са за възобновяване, а не са заеми за покриване на разноски за затваряне на бизнеси. Двете не би трябвало да се бъркат. Но мисля, че помогнахме на много бизнеси с тези заеми.

Над 200 млн. лв. действително към този момент са контрактувани сред банките и дребните и междинни предприятия, които са взели участие в тази стратегия. И това е повече от предстоящото. Сега вкарваме още 100 млн. лева от Българската банка за развиване (ББР) под същия чадър на програмата за възобновяване, с цел да имат опция банките да продължат да раздават такива заеми. А те към този момент ни звънят и споделят, че са им изчерпани лимитите. Това е доказателство, че тази концепция сработи. " - разяснява Петков по отношение на ограниченията, подхванати за подкрепяне на бизнеса от страна на служебния кабинет.

Във връзка с проекта за възобновяване министър Петков разяснява:

" Планът за възобновяване беше модифициран и съгласно мен стана доста по-добър. Поне това знам за нашите два плана на Министерството на стопанската система, които са заложени в него. Те станаха доста по-пазарни, вкарахме европейски сътрудник, тъй че да не може да се краде от тези средства. Имаме доста целенасочени способи, по които това да се случи и фокусирахме част от бюджета върху започващи или новаторски компании. Така че от тази част, аз съм доста удовлетворен.

Вицепремиерът по европейските средства Атанас Пеканов приказва към този момент в Народното събрание няколко пъти и би било отлично да завърши тези полемики с народните представители и този проект да се вкара в Брюксел. Ако се разпусне Народното събрание обаче съгласно мен служебното държавно управление, желае или не, без непозната поддръжка ще би трябвало да входира Плана за възобновяване и резистентност в Европейска комисия, тъй като нямаме време за губене. Реално предплатените средства - над 1 милиарда лева, които се чакат, би трябвало да влязат в стопанската система ни през тази година. Винаги има отзиви, че нещо може да е по-добро или по-ефикасно, само че съгласно мен Планът е задоволително добър, с цел да бъде подаден в Брюксел и сега. "

Относно какви рекомендации министърът би отправил към новото държавно управление, той съобщи: `Със сигурност една от тях ще бъде Планът за възобновяване и резистентност да бъде входиран в Брюксел, тъй като може да чакаме доста повече, само че това ще бъде много огромна загуба на време. А проектът е задоволително подготвен. Второто нещо като рекомендация е, че в действителност би трябвало да се внимава с всички тези големи опасности и да сме сигурни, че този път всичко работи като часовник. В смисъл, че в случай че в действителност настъпи огромна рецесия с COVID-19, всички стратегии, които ще би трябвало да се задействат, да бъдат направени по този начин, че в действителност да оказват помощ, а не след рецесията да идват някакви средства. Третото, което бих предложил, е да продължат активността по изчистване на другите структури, да се следи, че инхаус процедурите, които се случваха, няма да продължат. Също по този начин за компании, като тази в Министерството на стопанската система - Държавната консолидационна компания (ДКК), да продължи реструктурирането. С други думи да не изгубят инерцията, която към този момент сътвори служебното държавно управление. А след още няколко месеца тя в действителност може да докара до осезателен резултат и всички средства, които изтичаха по най-нерегламентираните способи, да бъдат употребявани целево и по най-хубавия метод. Ние сме почнали с тези стъпки и просто се надявам да не спрат.`

На въпрос дали би се включил към нов политически план, той отговори: " Истината е, че тъкмо в този миг да се приказва по тази тематика не е добра концепция. Нека да забележим какво ще се случи със съществуващите партии. Нас ни подхвърляха като имена не един път дори в съществуващите партии. Не желая да продължа да бъде обект на нечиста сделка. Под една или друга форма видяхме, че може да се прави разлика, когато човек си даде силата и времето и ще продължим да го вършим. Дори и да не сме във властта по никакъв метод, към този момент знаем какво да гледаме, къде да следим, в случай че има връщане обратно към старите модели, да сме част от гражданското общество, само че към този момент с малко повече познания. Така че под една или друга форма ще бъдем част от политическия живот. Но не е наложително да е като част от някаква политическа групировка. "
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР