Това, което разбираме от изказването на финансовия министър Асен Василев,

...
Това, което разбираме от изказването на финансовия министър Асен Василев,
Коментари Харесай

Тихомир Безлов пред Lupa.bg: Украинските бежанци са възможност срещу демографската криза у нас

Това, което разбираме от изявлението на финансовия министър Асен Василев, че 40 лева помощи дневно за украински жител със статут у нас ще се получават от притежателите на хотели, къщи за посетители, като не е ясно по какъв начин се взема решение въпросът, в случай че притежатели на частни квартири, желаят да подслонят бежанци. Това сподели пред Lupa.bg специалистът от Център за проучване на демокрацията Тихомир Безлов.



По думите му украинските бежанци биха били една чудесна опция за решение на демографската и икономическата рецесия в страната. Неслучайно кметовете в страната оферират настаняване.

„ Украйна преди войната и изключително преди пандемията беше главен източник на работна ръка за България. През 2019 година имаше към 30 хиляди украинци, които работеха в България – бяха ангажирани в селското стопанство, туризма, строителството, както и в ИТ бранша. Страната, обаче трябваше да се конкурира със страни в Централна Европа, които предлагаха доста по-високи заплати. Например в Полша се счита, че работят до 2 млн. украинци. Огромен брой украински служащи се осъществят в Чехия, Унгария, Балтийските републики “, уточни специалистът.

Дори при свита стопанска система поради Ковид пандемията, в България продължава да има изострен дефицит на работна ръка, изключително в някои области на България. Оценките са за дефицит сред 200 и 300 хиляди индивида. От 4-5 години към този момент се приказва за дейна политика, която да обезпечи импорт на работна ръка в България. Страната обаче би трябвало да търси не просто краткотрайно работещи, а да се опита да притегли и фамилиите на работещите.

" Украинците като близки културно биха могли доста добре да се интегрират в българското общество. Парите, които в началото ще се изхарчат, ще се върнат неведнъж в българската стопанска система. При това тези средства в последна сметка няма да излязат от българския бюджет. Има сега гласувани големи средства за подкрепяне на украинските бежанци от Съединени американски щати, Западна Европа, Япония, Канада и множеството от най-развитите страни в света. Не инцидентно такива страни като Полша, Унгария и Чехия, които отказваха да одобряват бежанци от Близкия Изток, в този момент вършат всичко допустимо да одобряват колкото може повече бежанци от Украйна ", уточни Безлов.

Според него няма по какъв начин бежанци от Близкия Изток посредством измами да вземат помощи, предопределени за украинци, в случай че няма някакви корупционни практики от българската администрацията: „ Няма по какъв начин да се сбъркат украински бежанци с бежанци от Близкия Изток и Афганистан. Украинците са най-вече дами и деца, има доста малко възрастни мъже. Сирийските, афганистанските и други от Близкия Изток мигранти са най-вече момчета над 12 години и млади мъже до 25-30 година Повечето българи нямат езиков проблем при общуването с украинците, с миграните от Близкия Изток и Афганистан това е доста мъчно. Чисто културно двете групи са доста разнообразни “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР