„Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не

...
„Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не
Коментари Харесай

Асен Василев предвижда дефицитът да остане 4,1 процента

„ Това, което предвиждаме все още, е бюджетното салдо да не се трансформира, т.е. дефицитът да остане 4,1 % “, сподели вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по отношение на идната актуализация на бюджета.

Той уточни, че законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното публично обезпечаване и на Националната здравноосигурителна каса се чака да бъдат признати в Министерския съвет идната седмица, а по-късно да влязат за разискване в Народното събрание. Днес следобяд и трите законопроекта ще бъдат разисквани на среща сред съдружните сътрудници.

Попитан дали актуализацията може да стане до края на юни, Василев отговори: „ Силно се надяваме. Миналата година при един много по-разнороден парламент актуализацията мина за към две седмици и половина, тъй че би следвало да има задоволително време “.

Финансовият министър разгласи, че не се планува смяна на оптималния застрахователен приход и минималната работна заплата.

За митинга на служителите на реда и надзирателите изясни, че с приемането на бюджета за тази година за промени в някои браншове са планувани 300 милиона лв.. „ Доколкото знам, системата на Министерство на вътрешните работи е в развой на завършване на измененията, тъй че би следвало да могат да получат достъп до тези средства “, сподели министърът.

Исканото нарастване на възнагражденията на театралните служащи Василев разяснява с думите, че всеки спектакъл самичък дефинира заплатите, а страната дава дотация на база продадени билети.

„ Вече няма COVID-19, театрите могат да работят нормално”, добави той.

За отстъпката при горивата вицепремиерът дефинира като „ много облекчена “ схемата за отплата.

Асен Василев заяви и данни за средсвата, свързани с бежанците от войната в Украйна.

„ България може да употребява общо 148 млн. евро от съществуващите стратегии за бежанците от Украйна “. Той добави, че досега от тези средства са изразходвани 60 млн. лв..

Остатъкът ще бъде употребен до края на годината. За март, когато стартира бежанската вълна от Украйна, са изразходвани малко над 15 млн. лв.. Те са от националния бюджет. За април са утвърдени с разпореждане на Министерския съвет и те са от сметката на Национален фонд - 56 млн. лв..

„ Очаква се да бъде сходна сумата и за месец май “, уточни Василев. По думите му средствата, които са нужни, с цел да може украинските жители да употребяват здравната и просветителната системи в България, също ще бъдат от сметката на Национален фонд. Пренасочват се пари и от останалите стратегии.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР