Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за

...
Това, което правим на Западните Балкани, цели мир. Но за
Коментари Харесай

Борисов: Това, което правим на Западните Балкани, цели мир

Това, което вършим на Западните Балкани, цели мир. Но с цел да има мир, би трябвало да имаме мощни въоръжени сили и да кооперираме страните от Западните Балкани към нас, сподели министър председателят Бойко Борисов на неофициалната среща на министрите на защитата от Европейски Съюз в НДК, съобщи Българска телеграфна агенция.

Пред министрите и другите участници, които пристигна да поздрави персонално и да приказва пред тях, Борисов уточни, че България интензивно модернизира въоръжените си сили, покачва опциите на армията и в идващите години за плановете за нов изтребител, сухопътна техника и кораби има ясни стратегии и благоприятни условия на бюджета да ги покрива.

Къде по-добре да приказваме за мир, в сравнение с пред военните министри, сподели Борисов, който означи значимостта и напъните за мир в района.

Затова в цялото ни председателство, признателен съм на Европейски Съюз, на Доналд Туск, на госпожа Могерини, на всички сътрудници министър председатели, канцлери и президенти в Европейски Съюз, че сложихме тази тематика на масата, уточни Борисов. Защото като виждам, добави министър председателят, доста от вашите армии със своите контингенти към момента сме дружно, защото и България взе участие в Босна и Херцеговина, в Косово и на други места. Дори не е затворена страницата за Балканите. Тези провокации постановат същински да се борим и да отчитаме какъв брой и какви опасности, и за какъв брой малко време могат да се развият на Балканите, разяснява Бойко Борисов.

Благодарих на всички, тъй като тази тематика се постави на масата, след няколко дни в София, когато ще се съберем водачите на Балканите и Европейски Съюз, още веднъж ще я дискутираме. Но аз желая да помоля за вашата поддръжка, тъй като никой по-добре от вас не познава военните рискове, заплахата от война на Балканите, и когато с вашите държавни управления обсъждате тематиката, ви апелирам да не я подценявате, обърна се българския министър председател към участниците в срещата.

Бойко Борисов уточни общата европейска защита, заделяните фондове, напъните, които се влагат, като позитивна стъпка напред, само че не и всичко, което може да се реализира. Във военната промишленост, в кооперирането сред обособените страни, в кооперирането по обособените типове и родове войски и надлежно техниката, която е нужна за тях. Два % от Брутният вътрешен продукт са доста пари и годишно несъмнено, в случай че погледнем бюджета като Брутният вътрешен продукт на всички страни, ще излязат трилиони за въоръжение. Не считам, че е нужно всяка страна да купува от " щанда на кг ", може и сътрудниците от НАТО, а и сътрудниците в ПЕСКО да създадат доста по-точен план за коя страна какво би било приоритет, ние сме на Черно море, с Гърция сме на южната граница, за всяка една страна какъв да бъде акцентът, какво да й се даде да създава, с цел да може да резервира своя защитителен потенциал, учените и инженерите си, които работят в тази индустрия. И, несъмнено, да ни подсигуряват общата сигурност, добави министър председателят. Мисля, че това в областта на миграцията особено България го извърши в цялостен размер и година и половина през страната имаме нулев миграционен напън. Можем да се оправим с всевъзможни провокации и същински се надявам и в днешния ден и в диалозите ви да стигнете до още по-голямо задълбочаване на нашата обща европейска защита, сподели министър председателят.

Борисов добави, че за това има големи благоприятни условия, като подсети, че в Европа се създава една от най-хубавите военни техники в областта на сухопътните войски, на бронираните машини, авиацията, ракетите, и в случай че нещо може да развива нашия капацитет, да открива работни места, парите да остават в европейската стопанска система, това би било добре за всички. 

Премиерът още веднъж посочи и значимостта на напъните за нормализиране на връзките с Турция. Много пъти на Европейски съвет съм поставял въпроса - в случай че Турция е толкоз неприемлива и се води толкоз тежка изразителност сред огромните и напреднали в икономическо отношение страни в Европейски Съюз, не споделям, че без право - тъкмо противоположното, постоянно сме говорили за свободата на словото или за проблемите, които има в Турция - само че в това време това е най-силната военна машина в южния фланг на НАТО. Така че би трябвало да поставим старания и в политически проект да се възстановяват връзките, уверен е министър председателят Борисов, тъй като, по думите му, другояче рисковете в тази част на Европа, Балканите, в това число Гърция и Кипър, стават доста съществени. Затова ви апелирам, едно е политиката, обществената изразителност, да се харесваме на гласоподавателите си, само че желая да съм уверен, че южния фланг на НАТО е изцяло предпазен, тъй като България се намира тук, съобщи Борисов.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейска комисия Федерика Могерини благодари на премиера за наличието му, като добави, че то демонстрира смисъла, което той отдава на общата работа в региона на защитата. Това е доста значимо за нас, сподели Могерини, като благодари също за отличното по думите й европредседателство на България и за съдействието при подготовката на днешната неофициална среща.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР