Това, което прави впечатление, е големият недостиг на медицински персонал

...
Това, което прави впечатление, е големият недостиг на медицински персонал
Коментари Харесай

Шефът на "Пирогов" съобщи за голяма опасност на фона на К-19

Това, което прави усещане, е огромният дефицит на медицински личен състав и най-много на медицински сестри. Този проблем не е в следствие от ковид-кризата, а се задълбочава с годините и за жалост през идващите пет години този проблем ще бъде още по-сериозен.

Това съобщи пред медиите шефът на "Пирогов " проф. Асен Балтов.

"Тези проблеми при огромните академични лечебни заведения, които имат повече личен състав, могат да бъдат обезщетени. Ще ви дам образец с "Пирогов " – досега хората, които са изкарали COVID-19 при нас са 96, а броят на общия личен състав е 2350 – това е по-малко от един %.

Тоест ние имаме опция за компесаторни механизми, тъй че да не разрешаваме това да повлияе на работата на болничното заведение и лекуването на пациентите.

Но не по този начин стоят нещата, когато погледнеш една дребна общинска болница или една приблизително огромна регионална болница. Това в действителност е и един от огромните проблеми и по тази причина може би би трябвало да има някакъв проект в бъдеще'', изясни още проф. Балтов.

Ноември месец се чака да има повишение, само че, дай Боже, да не е вярна прогнозата, само че в случай че има повишение на случаите, това ще изисква и доста по-сериозна организация на ресурсите.

Да, ние сме готови, имаме персонални защитни средства, имаме дезинфектанти, огромните лечебни заведения имат опция да поемат случаите, само че това би трябвало да бъде облечено в някаква финансова рамка, която да ни разреши да запазим своя личен състав, акцентира той.

"Свикнахме с тази зараза, малко или доста се научихме да лекуваме пациентите, през "Пирогов " за тези шест месеца са минали към 500 пациенти с ковид, от които ние сме излекували 380.

Починали в "Пирогов " са 75 пациенти, което води до 15 % по отношение на всички лекувани в болничното заведение, което не е по никакъв начин дребен % и това приказва за тежестта на тези пациенти.

Това не са просто леки пациенти, които одобряваме, с цел да вземем пътеката, както се приказва непрекъснато. Не, това са хора, които в действителност имат потребност от лечение'', безапелационен бе проф. Балтов.

Реалната смъртност в България е под 5%, тъй като ние би трябвало да гледаме броя на излекуваните и броя на умрелите, а не общия брой на инфектираните, тъй като към момента имаме дейни случаи, за които не знаем накъде ще тръгнат.

Така че най-големият проблем в действителност са фрагментите, а единствения метод да задържим фрагментите е посредством финансиране. Тук не става въпрос за тези, които работят на първа линия – тук приказваме за целия останал личен състав, тъй като имаме незадоволително изразходван предел, добави в умозаключение шефът на софийската болница.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР