Това, което поискахме от министъра на финансите, беше по-голям ръст

...
Това, което поискахме от министъра на финансите, беше по-голям ръст
Коментари Харесай

Донка Михайлова: Всяка община ще решава сама дали да вдига данък сгради

" Това, което поискахме от министъра на финансите, беше по-голям растеж в общата изравнителна дотация и повече средства за общинската администрация. Последователно желаеме и повече средства, и по-прозрачен метод за систематизиране на средствата от страна на Комисията по бедствия и повреди. "

Това уточни пред БНР Донка Михайлова, заместник-председател на Националното съдружие на общините (НСОРБ) и дълготраен кмет на Троян. Тя означи като позитивно развиване на разговора с държавното управление растежа на общата изравнителна дотация, която разрешава да се вземат решение локалните проблеми съгласно спецификата на всяка община.

" Това е дотацията, която ни дава независимост. Останалата огромна част от средствата употребява общинските бюджети като касичка. "
 
Михайлова изрази вяра средствата за планове на общините да доближат до локалните управляващи без политически пристрастия.
" Отговорът, който министърът даде пред всички български кметове, беше задоволителен и ние ще следим деликатно това да се случи. Става дума за планове, които ще бъдат класирани по ясни критерии. Политическите сили са се договорили те да бъдат записани в специфичен лист към бюджета. Това е един транспарантен метод. "
 
Ако българският бизнес прави облагите си на територията на общините, обикновено е, въпреки и дребна част от корпоративния налог да остава там, както и дребна част от налога върху приходите да остава в общините, разяснява Донка Михайлова в предаването " Преди всички ".


Запитана ще има ли по-високи налози върху парцелите следващата година, Михайлова уточни:
" Данъчните оценки на парцелите са правени през 2008 година и са заковани в една таблица към Закона за локалните налози и такси. Въпреки големия растеж в пазарните оценки на парцелите, данъчните оценки остават същите. Това, което от дълго време слагаме на МФ, е, че би трябвало да се работи в посока уместност. 2024 година няма да има преоценка на данъчната оценка на парцелите и всяка община сама за себе си ще взема решение дали да вдигне промилите, които дават самия налог. В огромна част от общините това няма да се случи, в друга ще се случи. Но въпросът с данъчните оценки остава. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР