Това, което не се купува с пари, се купува с

...
Това, което не се купува с пари, се купува с
Коментари Харесай

Пловдив каза не на рушвета. Почти

Това, което не се купува с пари, се купува с доста пари. През последните няколко месеца ни се наложи да си напомним тази поговорка, защото показните арести за рушвети са на всеки ъгъл в разнообразни краища на родината.

Институциите у нас се разсъниха за нов живот и до ушите на полицията доближи топ секретна информация, която от дълго време беше известна на всеки граждански - в България се взимат подкупи.

Трупат ги в софийските „ Младост “ и „ Подуене “, в Благоевград, в Раковски и Пловдив. С рушвети действат Здравната каса, ДАИ, цели кметства и региони, полицейски ръководства. И това са единствено подкупите, за които ни е известно. А за какъв брой не знаем?

Търсейки отговор, попитахме читателите на „ Марица “: Бихте ли дали подкуп на служител?

Над половината от интервюираните са безапелационни, че държавните чиновници няма да получат от тях нито стотинка, която не им се поставя. Чиновникът, както всеки служащ, получава заплата.

Той не прави работата си зад гишето про боно, нито разчита на вашето състрадание, с цел да свърже двата края. Чиновникът не ви прави персонална услуга, като ви издава позволение за градеж, нито като ви даде социална поръчка.

Отговаряте ли на избрани законови условия, следват съответните дейности на чиновника. На доктрина всичко е доста просто.

На процедура обаче в уравнението биха могли да влязат 250 000 евро, които законът не е планувал. Тогава се стига до циничен кръг, при който откритите разпореждания към този момент не важат и разпоредбите се трансформират в придвижване.

Единственият метод да избегнем сходна обстановка е да признаем, че законът би трябвало да бъде идентичен за всички освен на доктрина, а и на процедура. 58.7% от пловдивчани споделят „ не “ на рушвета.

Следващият по известност отговор в анкетата на „ Марица “ обгръща радикално противоположната позиция. 18.6% от читателите поддържат мнението, че без рушвет нещата в страната просто не се получават.

Немската социална медия ARD неотдавна излезе с изказванието, че „ в България съвсем нищо не става без рушвет “. С типичната немска точност и безпристрастност в материала се изброяват всички проблеми пред един средностатистически българин, който желае да съблюдава закона в страна си. Корупционните покупко-продажби се одобряват за нещо обикновено, за даденост.

Администрацията не е задоволително ефикасна и хората заобиколят тромавата администрация. Обществена загадка е, че се раздават постове и се позволява всеобща корист с власт.

Корупцията рядко се рапортува или даже в случай че някой алармира, порочната процедура остава без последици. Подкупът в България е неписана процедура и всички би трябвало да си заплащат, обобщават немците.

Неприятните истини във въпросния репортаж ни припомнят, че следва дълъг път, до момента в който настигнем развитите западноевропейските страни. Рушветите нямат място в една функционираща страна със постоянни закони и работещо правораздаване, само че тогава и няма потребност от тях.

С третия по известност отговор в анкетата ни пловдивчани потвърждават, че са факири в договарянията. 11.6% от читателите ни показват „ Бутнете някой лев, в случай че желаете да ви отговоря “. Тъй като транзакцията по този начин и не беше осъществена, можем единствено да гадаем какво е мнението на тази част от пловдивчани.

Смазващата бюрократична тежест е друга съществена причина у нас всеобщо да се оферират подкупи. Бюрокрацията може да трансформира конфликтите с държавната и локална администрация в един същински документен призрачен сън.

В търсене на по-ефикасно позволение на казуса, 6.7% от интервюираните дават отговор “ „ Да, само че единствено в случай че желая бързо да ми се свърши работа “.

На последно място се подрежда един много непосредствен и прагматичен отговор - „ Не, тъй като и аз ще попадна под ударите на закона “. Подкупът е двупосочна улица и спада към така наречен закононарушения на належащо съучастничество.

Наказват се както този, който подава пари под масата, по този начин и оня, който ги прибира в джоба си. Накратко казано, за подкуп трябват двама. 4.3% от интервюираните избират да не изпитват строгостта на закона, давайки рушвет на държавен чиновник.

Предлагането на подкуп се санкционира с отнемане от независимост до 6 години и санкция до пет хиляди лв.. Дори в случай че се абстрахираме от пандиза, сметката не излиза, тъй като рискувате да загубите освен рушвета, а и още 5000 лв. от горната страна.

Чиновника против вас го грози съвсем същото наказване, както и възможен демонстративен арест пред очите на цяла България и цяла Европа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР