„Това, което не е изкопано, е минирано“: Украинските войски са изправени пред по-трудни предизвикателства, докато се опитват да прокарат на юг

...
Дори когато украинските сили пробиха първата линия на руската отбрана
Коментари Харесай

Дори когато украинските сили пробиха първата линия на руската отбрана на част от южния фронт, войниците, участващи в контранастъплението, разкриха колко трудно е да се постигнат повече от постепенни печалби в лицето на сложни и многопластови укрепления.

Украински части казват, че са превзели село Роботине в Запорожка област и се придвижват към няколко други в опит да доведат стратегическия център Токмак в обсега на артилерията.

Един войник, комуникационен специалист на име Александър Солонко, написа подробно за предизвикателствата пред постигането на напредък в района и неговият разказ е подкрепен от други.

Първо, казва той, топографията е важна: полета, села, относително равна земя.

„Който и да сте, щурмова група… евакуационна [мисия], въздушно или наземно разузнаване, вашето движение се вижда отдалеч. Врагът се готви да се срещне с вас от дълго време“, написа Солонко в X, платформата, известна преди като Twitter.

„Има ограничен брой пътища за достъп и логистични маршрути. Всичко е стреляно и обстрелвано многократно всеки ден. Почти сигурно сте забелязан. По принцип е невъзможно да се свърши работата, докато остава напълно невидим за врага.

И Солонко казва, че руските укрепления са сложни.

„Има цяла система от окопи, землянки, същински тунели на места... автоматични гранатомети, картечници, противотанкови ракетни системи. По нивите се простират противотанкови ровове и минни полета“, пише той. „Това, което не е изкопано, се добива. Трябва да преминем през всичко това, за да продължим напред.”

Украински военнослужещи изстрелват малки ракетни системи за многократно изстрелване към руски войски, на фона на атаката на Русия срещу Украйна, близо до фронтова линия в Запорожска област, Украйна, 19 август 2023 г. REUTERS/Вячеслав Ратински Украински военнослужещи стрелят с малки ракетни системи за залпов изстрел срещу руските войски, на фона на атаката на Русия срещу Украйна, близо до фронтовата линия в Запорожка област, Украйна, 19 август 2023 г. REUTERS/Вячеслав Ратински Вячеслав Ратински/Ройтерс

През последните седмици много разкази разказаха за украински сапьори, които напредват бавно, докато се опитват да премахнат голямо разнообразие от мини, някои от които са задействани от въжета, които интензивно се поставят като първа отбранителна линия от руснаците. Не е ясно дали минните полета са толкова дебели по-дълбоко в руските линии, където могат да попречат на способността на руските сили да маневрират.

„Онези, които са много розови и вярват, че на украинските въоръжени сили им е отнело много време, за да избият руснаците от село Роботине, не са видели системата от отбрана, която трябваше да бъде преодоляна, за да изтласка руснаците от магистралата Мариупол и да се приближи селото, обкръжете го и тогава влезте. Беше свършена огромна работа“, пише Солонко.

„Нашите позиции на отвоюваната територия са заобиколени от мини и въжета. Правят се пътеки за влизане, сапьори поетапно разчистват територията”, добави той.

В петък украински офицер от фронтова единица каза пред CNN, че откритият терен е предизвикателство.

„В небето денонощно висят дронове, както наши, така и техни. Така че е невъзможно да се скрие всяко движение на техника, всяка маневра веднага става известна на врага и обстрелът започва или с артилерия, или с дронове“, каза той.

Офицерът каза, че за разлика от Бахмут, източен град, превзет от руснаците през май след месеци на изтощителни боеве, няма мазета, в които да се подслони. „Тук има само открити полета и бомбардирани горски насаждения, от които практически не е останало нищо.“

Анализаторите казват, че има дълбоко вкоренени защити по-напред. Сателитни изображения на село Солодка балка, на седем километра южно от Роботине, показват подсилени със стомана комуникационни ровове, укрития на превозни средства и драконови зъби, насочени към препятстване на украинската броня.

OSINT анализаторът Емил Кастехелми отбелязва, че „руснаците са изградили комуникационни окопи с дължина 100-350 метра, което им помага както да подсилят, така и да се оттеглят от бойните позиции“.

„Изградени са тежки укрепления, за да се блокира всеки потенциален напредък по главния път към Токмак“, каза Кастехелми в неделя в публикация на X.

В последната си оценка на фронтовата линия, Институтът за изследване на войната, базиран във Вашингтон мозъчен тръст, каза: „Украинските сили вече са на ударно разстояние от следващата серия от руски отбранителни позиции, които изглежда се състоят от сравнително по-големи непрекъснат набор от противотанкови ровове и противотанкови препятствия от драконови зъби, с руски бойни позиции зад тези препятствия, подобни на предишния слой на руската отбрана.

„Силно взаимосвързаните системи от окопи и землянки, които украинският войник описа, са резултат от месеци руска подготовка“, се казва в него. „Не е ясно дали руските сили са разширили тази система през следващите серии от отбранителни позиции на юг.“

Украинските войски изстрелват малки ракетни системи за залпов изстрел срещу руските сили близо до фронтова линия в района на Запорожие на 19 август. Украинските войски стрелят с малки ракетни системи за залпов изстрел срещу руските сили близо до фронтовата линия в района на Запорожие на 19 август. Вячеслав Ратински/Ройтерс

Солонко също така призна загубата на украинска бронетехника в региона „заради превъзходството на противника във въздуха“.

„Управляемите авиационни бомби са един от най-големите страхове. Руснаците ги използват масово. Не мога да преценя точността, но оръжието е страхотно по сила“, пише той в публикациите си на X.

Според Солонко руснаците масово използват дронове за наблюдение и насочване към украински позиции. „Те идентифицират цели и изстрелват ланцети на рояци, както и управляеми бомби“, добави той.

Но той също така пише, че дарените от САЩ превозни средства спасяват животи: „Разговаряхме с войник, който оцеля два пъти при пряка атака в Брадли. Дори и най-безнадеждно повреденото оборудване се изважда и отнася за ремонт.

Той също така вярва, че превземането на Robotyne предвещава добро настъпление, въпреки многото препятствия.

„Разбирам защо руснаците са толкова ядосани заради загубата на селото с 6 улици. Свършиха страхотна работа да не пропуснат украинците. По-лесно е да се защитава по всички стандарти. Ние вършим страхотна работа, за да пробием. И когато успеем, това означава, че работата ни върви по-добре“, пише той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР