Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с

...
Това, което направихме със срещата на лидерите на ЕС с
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Трябва да си Корнелия Нинова, за да не оцениш успеха на срещата в София!

Това, което направихме със срещата на водачите на Европейски Съюз с водачите на Западните Балкани, би трябвало да си Корнелия Нинова, с цел да не го оцениш, за всичко е ясно. Давоският конгрес даде на практика живот на доста от плановете, които през вчерашния ден следобяд стартираха и започнаха да се провеждат и вършат.

Това съобщи министър председателят Бойко Борисов във връзка на изявление на водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в утринен ефирен блок. Тя означи: " Положителното е, че имаше среща, че се събраха водачите, само че съответни резултати няма. "

Министър-председателят разяснява думите на водача на опозицията при откриването на Виенския стопански конгрес, на който хазаин е София. Целта на проявата е да хвърли мост сред българското и последващото - австрийско председателство.

Турция и Русия са значими за Балканите. Те имат своето въздействие в района. Не би трябвало да има спорове, а да се градят мостове за другарство с двете страни, акцентира в словото си Бойко Борисов.

" Ние имаме една хубава сентенция – " Помогни си самичък, с цел да ти помогне и Господ ". Вечерта, в която бяхме членовете на съвета, им припомних какъв брой мъчно наложихме тази тематика Западни Балкани. Като население са по-малки от Румъния и имат стопанската система на Словакия. Това ли ни плаши? Това ли не можем да придвижим напред? Много от нашите водачи си потеглиха с по-различни отзиви. Те пристигнаха доста предубедени. Радвам се – ето Зоран Заев хвърча до Скопие, посрещна Тереза Мей, след това пристигна отново. Вучич си отиде, Ана пристигна. Как не ви снимах – Еди Рама, остарял ми е телефонът, само че такава полемика водеха с президента Макрон и Марк Рюте ", описа Борисов конкретиката от срещата на върха Европейски Съюз - Западни Балкани. В София се събраха водачите на 28-е страни от Съюза и 6-те страни - кандидатки от Западните Балкани.

" Нали не се съмнявате, че инцидентно Макрон, Меркел и Мей вървят дружно по моста в София? Нали не смятате, че това е инцидентно? Ние същото в този момент демонстрираме. Исторически можем да сме разнообразни, само че едно е ясно – мирът и това да създадем Балканите строителна площадка. Като пристигнаха Ципрас и Заев, все едно папа избрахме – всички пляскат за името, радват се, беше доста прелестно. Ето, от Зоран Заев и Алексис Ципрас имаме вест от през вчерашния ден – ще се схванат за името. Срещата сред Тамчи и Вучич беше историческа - подадоха си ръце, приказваха ", показа очакванията си министър председателят.

" Имаме да достроиме лотове, Балканите стават друго място, сигурен съм. Надявам се, че Ана и другите ще поемат, тъй като колкото по-чести са тези конгреси, толкоз по-бързо ще се вдигне икономическия напредък. За всички нас е срамно да имаме дружно шестте по-малко Брутният вътрешен продукт от Словакия. И те се разделиха с Чехия, само че не се избиха. Трябва да си научим урока, мирът и толерантността да ни водят. От няколко години и ние не знаехме какво е метро, видяхме какво е да има климатик в автобуса и в трамвая. Прекрасно място за туризъм и бизнес са Балканите. Мария Габриел свърши прелестна работа. Догодина роумингът ще е 70 евроцента, в този момент е 13-14 евро. Това е новата връзка толкоз значима, колкото и автомагистралата ", посочи Борисов.

" Ще строим, вместо да пускаме бомби. Да живеем в мир, тъй като в случай че дружно не си помогнем, няма кой да ни забележи. Само дружно могат да ни одобряват ", повтори Борисов. И изброи и транспортните коридори, които ще свържат района.

В края на изявлението си министър председателят Бойко Борисов подсети, че в София предстоят и други значими международни конгреси и то напълно скоро. В началото на юли в столицата се организира конгрес по самодейността " 16 плюс 1 ", която сплотява Китай и 16 централно и източноевропейски страни. На него идва министър-председателят на най-многолюдната страна в света Ли Къцян.

По този мотив Борисов сподели: " Китайският министър председател ще е 4 дни в България в края на юли, форматът 17+1, тъй като и Ципрас се причисли. "

" Става въпрос, че имаме един-два месеца да се подготвим за идната огромна среща. Подобна желае и престолонаследникът на Саудитска Арабия. Така, както ми се подиграваха, тъй като в България имаме този табиет, тематиката Западни Балкани по този начин се подвигна, че в този момент всички огромни геостратегически сътрудници желаят да вземат участие в тази среща и дано се подиграват отново ", приключи приветственото си слово Бойко Борисов.

Vienna Economic Forum (VEF – Виенски Икономически Форум) е основан през април 2004 година във Виена като българска самодейност със устрема да се предизвиква районното икономическо съдействие сред държавите- членки на форума, включени в района от Адриатическо до Черно море. С организирането на Vienna Economic Forum- Soa Talks 2018 под мотото „ Политиката среща стопанската система " се цели в границите на „ Софийски диалози 2018 " да се улесни директната обмяна на отзиви сред демократично определените водачи на страните от Западните Балкани и управителни представители на районната и интернационалната стопанска система.

Очаквайте детайлности!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР