Това, което наблюдаваме сега от гледна точка на макроисторията, е

...
Това, което наблюдаваме сега от гледна точка на макроисторията, е
Коментари Харесай

Руски писател: Това е последната глава от историята на Русия

Това, което следим в този момент от позиция на макроисторията, е последната глава от историята на Руската федерация, съобщи един от най-известните модерни съветски писатели и авторитетни интелектуалци Борис Акунин в изявление за bTV.

Според него страната, основана през 1991 година с рухването на Съветската империя, е обречена да се разпадне в напълно близко бъдеще. А повода той вижда в това, че съветският президент Владимир Путин мисли, че унищожава украинската страна, само че в действителност той унищожава съветската страна. " На мен няма да ми липсва тази страна, наречена Руска федерация. Аз помня по какъв начин през август на 1991 година какъв брой славно стартира животът на тази страна. Бях измежду тези хора, които бяха към Белия дом, съветския Бял дом, този жив щит. Спомням си по какъв начин ходехме по улиците с трицветното ни знаме. И в този момент всичко е компрометирано. Руският трибагреник е очернен. Така че новата Русия, която ще се появи в последна сметка, ще би трябвало да промени името си, флага си, държавните си знаци, всичко ", посочи той.

Заради отбраната му за Алексей Навални и позицията му против войната в Крим става прочут като един от най-значимите дисиденти против режима на Путин. От негов обичан създател се трансформира в един от най-големите му съперници. От 2014 година живее в Лондон. A преди дни, дружно с други двама световноизвестни руснаци - балетистът Михаил Баришников и икономистът Сергей Гуриев, сътвориха платформа, която приканва руснаци да подаряват в помощ на Украйна.

Акунин твърди, че картината, която се рисува пред съветското общество, е безспорна небивалица. " Една лъжлива фасада. И най-ужасното нещо е, че диктаторът има вяра на тази картина. Той сътвори доста характерен феномен, откакто пое контрола над телевизионните канали. Направи ги главно оръжие на пропагандата. Каза им каква картина за света да основат. И най-после той самият стартира да има вяра на тази картина. Всички споделят, че е бил изцяло сигурен, че сега, когато съветските войски стартират да влизат в Украйна, потиснатите украинци ще посрещнат освободителите си с цветя. Има доказателства, че той откровено е вярвал в това. Но не знам в какво има вяра сега, тъй като индивидът явно даже не употребява интернет. Той просто чете отчетите, които му дават хора, които се опасяват от него ", споделя писателят.

По думите му доста от руснаците до неотдавна не са се интересували от политика, само че този тип изменена действителност ще ги накара да разсъждават повече върху протичащото се.

" Спомням си Съветския съюз. Спомням си това по този начин наречено вътрешно единение сред хората и партията. Мисля, че сте имали нещо сходно в България. И по какъв начин всичко това стартира да се свива и разпада. Щом рафтовете на магазините започнаха да се изпразват, внезапно всички започнаха да се интересуват от политика. Това ще се случи и в Русия в този момент ", посочи Борис Акунин.

Писателят отбелязва, че митингите по улицата към този момент би трябвало да бъдат спрени в Русия, тъй като преди болшинството да се разсъни и прозре обстановката това просто оказва помощ на режима да изолира деятелите. " Това, което съгласно мен би трябвало да се прави сега и което върша по всички вероятни обществени канали, е да беседвам и да увещавам. И това, което ще се случи е, че всички хора ще стартират да приказват - в превоза, по опашките, че се случва нещо неправилно, нещо неверно, че не желаят война. И тогава ще пристигна времето да се излезе на улицата. Не е в този момент момента за това ".

Според него всяко придвижване към независимост в Русия се връща или приключва с тирания, не поради националния нрав, а поради повсеместен закон. " Руската страна е построена по подобен метод, че демокрацията не е допустима. Това е голяма империя, която е изцяло централизирана и, с цел да запази силата на страната, би трябвало да е безспорна. Не може да има разделяне на управляващите. Всичко би трябвало да се управлява от центъра. И това не разрешава никакви маневри за свободата. Защото, щом тази система стартира да се децентрализира, се появява сепаратизмът, на което станахме очевидци през годините. И стартират местни войни. Така че, с цел да се резервира целостта, те би трябвало да употребяват мощ. За да употребяват мощ, те би трябвало да подтиснат свободата на словото. Не може да има правда. Може да има единствено едно предписание и истина, и това още веднъж, и още веднъж, и още веднъж, и още веднъж ни връща към тази матрица ".

Акунин счита, че с цел да стане Русия демократична, свободна страна, тя би трябвало да бъде изцяло изменена от основата си. " Тя би трябвало да стане същинска федерация или даже конфедерация. Това би трябвало да е страна, нещо като " Съединени съветски щати " и всеки щат би трябвало да взема решение своята орис. Така че мога елементарно да си показва нова Русия, където да кажем Москва, Санкт Петербург, тази европейска част, ще има едно равнище на народна власт. А да кажем, други региони, биха имали друга форма на народна власт, а трети ще употребяват личните си обичаи, нрав. Не може да се диктуват от Москва разпоредбите за цялата страна. (...) И, несъмнено, несъмнено, " лъвският къс " от бюджета, от налозите на хората, би трябвало да остане там, на локално равнище. Не би трябвало да се събира в Москва, както е сега. Веднага щом това се случи, ще забележим, че Русия, най-малко европейската ѝ част, ще се трансформира изцяло в европейска и демократична страна ", акцентира той, като означи, че съгласно него сигурно ще има гражданска война, тъй като " страна, която не може да бъде изменена посредством избори, а несъмнено свободни избори в Русия са невъзможни, има единствено един метод да промени системата. Нищо друго няма да я промени ".

По думите му страните от някогашния Източен блок са изплашени от войната в Украйна. " След доста малко време, в случай че Путин успее в Украйна, той ненадейно ще си спомни, че България е също брат. Ще се запита - не бяхме ли дружно? Защо не можем да бъдем още веднъж дружно? Вижте, той е като израстък ".

Писателят обаче показва, че точно хората ще платят цената за грешките, които са позволили политиците. Той обаче е на мнение, че по тази причина и те самите носят виновност. " Има виновност. И мисля, че всички я усещаме в този момент. И аз я изпитвам, тъй като то се е случило през моя живот. Аз съм един от многото, които не стопираха диктатурата. Опитвах се. Опитах, само че не го направих задоволително безапелационно. Ние се провалихме. Позволихме на нашата страна да се плъзне към тирания и да се трансформира в опасност за света като цяло, тъй като това, което този човек прави, в действителност е да заплашва целия свят с нуклеарна война ", акцентира Акунин, който въпреки всичко съобщи, че е уверен, че Русия ще се възроди.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР