Това, което мен ме тревожи е, че толкова сериозен проблем

...
Това, което мен ме тревожи е, че толкова сериозен проблем
Коментари Харесай

Д-р Мими Виткова: Има много неясноти в демонополизацията на НЗОК

Това, което мен ме тревожи е, че толкоз сериозен проблем се взема решение с няколко слайда. При представянето на модела има доста неясноти. Така някогашният здравен министър доктор Мими Виткова разяснява подложеният на разискване нов модел на здравно обезпечаване, съобщи БГНЕС.
Виткова сложи няколко въпроса към показаният от министър Кирил Ананиев план.
„ Говори се за вписване на нови субекти, наречени осигурителни фондове. С каква процедура? С какъв капитал? Вноската се резервира на 8%. Трябва от в този момент да е ясно, че от нея в системата ще влязат по-малко пари, в сравнение с сега, защото от тях би трябвало да се заделят пари за Национален гаранционен фонд, акцентира доктор Виткова.
Всяка една от компанията би трябвало да задели и механически запас, с цел да може да покрива непредвидени разноски. В същото време на лечебните заведения се дава право сами да образуват цените, т. е. няма национални цени. Тези нови сдружения ще би трябвало да се договарят с всяко лечебно заведение. Това е много комплициран развой, изключително за система, която няма никакви обичаи в това отношение, предизвести някогашният здравен министър.
От плануванаъа промяна не може да се чака, че цените на здравните услуги ще намалеят, а дори в противен случай – ще се усилят, счита още доктор Виткова. Бившият здравен министър повдигна въпроса и за промененото условие в броя лица, които би трябвало да набере фонда, с цел да започва. Първоначално то бе 1 млн. души, а при показаната през днешния ден от министър Ананиев идея стана ясно, че цифрата е занижено на 500 хиляди
Д-р Мими Виткова разкритикува и процедурата, планувана за лицензиране на новите сдружения, която дефинира като неразбираема. Говори се, че КФН ще надзирава, само че това значи, че тя би трябвало за себе си да сътвори настрана направление, което да се занимава с лицензирането и контрол на тези нови субекти. Кои ще бъдат те следва да забележим, разяснява тя.
Демонополизацията на НЗОК не е нещо неприятно, само че е значимо по какъв начин ще я създадем, сподели в умозаключение специалистът.

От Движение за права и свободи също имат забележки по показания модел за демонополизация на НЗОК. Д-р Нигяр Джафер разяснява, че придвижването упорства към този момент 15 години за унищожаване на монопола на касата. Според нея обаче има доста условия, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се реализира показаният от министър Ананиев модел.
На първо място е единната осведомителна интегрирана система. Трябва да има база данни, върху която да работят всички фондове, които и да са те, изясни доктор Джафер. Трябва да има остойностяване на дейностите в един ясно дефиниран главен пакет, който ще бъде финансиран. На трето място – ясни медицински стандарти и правила за добра здравна процедура. Трябва да се изравни размера на вноските, който внася страната за всички групи – пенсионери, деца и други В противоположен случай се губи запас, което ще бъде проблем. Трябва да има и гаранционен фонд, както беше показано, разяснява още доктор Джафер.
Според нея министерствата на опазването на здравето и финансите би трябвало да помислят дали са склонни да покачат вноските, тъй че пациентите да бъдат равнопоставени.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР