"Това, което ме радва е, че все по-малко произвеждаме първична

...
"Това, което ме радва е, че все по-малко произвеждаме първична
Коментари Харесай

Дончев коментира ключовия отрасъл, който се развива по-мощно и от енергетиката ни

"Това, което ме радва е, че все по-малко произвеждаме първична суровина и от ден на ден - комплицирано модифицирана продукция, с доста по-висока добавена стойност ".

Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев на честването, отдадено на Деня на металурга и на 20-годишното стабилно развиване на металургичния цех в Шумен - един от огромните производители на алуминиеви произведения.

Ключов бранш от стопанската система ни се развива мощно и изпревари енергетиката

"Когато някой ми каже, че в България не се създава нищо и няма вложения, едно от местата където желая да го доведа е тук ".

Металургията "е един от най-важните и значими дялове на българската стопанска система. Близо 8-9% от брутния вътрешен артикул е цената на създадената продукция, износ за 8 милиарда. Това е промишленост, която има славно минало, уверен съм, че има и славно бъдеще ", означи Дончев.

Той съобщи, че е щастлив и от обстоятелството, че "техническото съоръжение, машините, оборудванията, технологиите стават все по-сложни и високи .

И през днешния ден с горделивост можем да кажем, че това е дял от българската стопанска система, това е промишленост, която не просто оцелява, тя плува свободно на интернационалните пазари и най-важното е, че всеки ден сме по-добри от предходния.

Всичко това е и храброст на вложителите, и, уповавам се, на положително съдействие с всички държавни органи - локална власт и държавни институции ", уточни Дончев.

По мотив предишно изявление на Антон Петров - ръководител на УС на Българската асоциация на металургичната промишленост, за високата цена на тока за промишлеността в България, вицепремиерът сподели:

"Няма да се направя, че не съм чул повдигнатия въпрос за цената на тока, единствено да уточня, че не страната продава ток. Това е пазар и се случва един ден цената да е висока, различен ден да е ниска.

Ако има каквито и да е било данни за несъвършенство на този пазар, аз се надявам да ги открием дружно и да ги отстраним. Това е въпрос и на контролни органи, въпрос е и на законодателна самодейност.

Няма причина да не променим законодателството, с цел да подсигурява същински, конкурентен, почтен, транспарантен пазар ", съобщи Томислав Дончев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР