Това, което казвам е, че за разлика от данъците, таксите

...
Това, което казвам е, че за разлика от данъците, таксите
Коментари Харесай

Адв. Грета Ганева: Не съм адвокат на Васил Божков, но Горанов и Комисията по хазарта носят вина за тези 700 млн.

Това, което споделям е, че за разлика от налозите, таксите се дължат за услуга. Могат да са избрани в съответен размер, само че може и да са определяеми, какъвто е случая с таксите за хазарта.
Определят се въз основа на данни за условия, посочени категорично в закона /какви доходи си имал за интервала, какви облаги си изплатил, какви комисиони и прочие
Тези данни са единственото, което законът изисква да бъде заявено от лицето, тъй като въз основа на тях се дефинира и съответния размер на държавна такса. А задължението да дефинира размера и да събира таксата има административният орган /пак споделям, не става дума за налози, а за такси/.
Само че в този случай министърът на финансите е одобрил /още през 2015г./ пример на една декларация, която има характерностите на декларация за налози, а не на декларация за данни, въз основа на които да се пресметна размера на таксите.
И по този начин, явно, третира таксата като налог и досега. Дори да оставим на страна това базисно недоумение на основния ни бюджетар.
Знаете ли по какъв начин е изчислена сумата в размер на към 700 млн лева, която се твърди, че Божков не е платил за такси? Покрай изявлението на Nelly Todorova се разрових и още не мога да си показва сходен юридически парадокс. /и тук оставям на страна, че се дължат, вероятно, не от физическото лице Божков, а от юридическото лице, което е уредник на
хазартни игри/.
Установили му ги в административнонаказателно произвеждане за определяне на административно нарушаване. Очевидно смятат погрешно изчислен от вносителя размер на държавна такса за негово административно нарушаване. То е нарушаване, обаче не на платеца, а на оня, който я е определил, а задължението за установяване и събиране, както споделих, е на административния орган, тоест на Комисията по
хазарта.
Сиреч, не схващат от финанси, не схващат и от право.
Обаче сметката най-после ще платим ние с вас. За това ми е поста и за това ми е ангажирането по случая.
Не съм чувала, нито съм виждала Божков в живота си, не съм му юрист, отхвърлям
хазарта, като пристрастеност идваща от пъкъла.
Но ние виждаме пред очите си по какъв начин обществено се компрометират сами първите ни мъже в страната, виждаме по какъв начин институциите синхронизирано нападат и завладяват по безусловно незаконосъобразен метод бизнеси, виждаме по какъв начин се употребяват законни средства, с цел да бъде отпаднал и отритнат от обществото всеки, който се противи.
Ей това работи срещу всеки от нас и не можем да сме безучастни.

Адв. Грета Ганева, фейсбук

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР