Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим

...
Това, което казах, е, че ние сме готови да подкрепим
Коментари Харесай

Кирил Петков ще съди Георги Свиленски

" Това, което споделих, е, че ние сме подготвени да подкрепим одит от специалисти на кода преди изборите, след изборите, с цел да получат сигурност и да махнат своето подозрение от машините. След това господин Свиленски, съгласно мен, употребява неистина. Дадох му втори късмет, само че той още веднъж повтори изявлението си. Затова ще подам иск ".

Това съобщи в " Тази неделя " съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков пред. Зам.-председателят на Българска социалистическа партия Георги Свиленски разгласи от парламентарната естрада, че Петков им е предложил да отдръпват връщането на смесеното гласоподаване, а в подмяна " ще им даде кодовете ".

" Аз споделих – " одит върху кодовете ". Аз в никакъв случай не съм ги виждал. Абсолютно безумно е да съм го казвал – такава клевета. Гледах господин Борисов. Идеята, че някой има " тайните кодове ". Ние сме втора мощ. Нашите най-близки сътрудници са шеста мощ. Ако имаше някакви вълшебни кодове, щяхме ли да дадем на господин Борисов 25%? ", разяснява някогашният министър председател.

" Аз този диалог съм го водил доста пъти с господин Свиленски и Корнелия Нинова в пленарната зала. Нека поддържат смяната в Изборния кодекс за одит ", изясни той.

Според него сега има опит за дискредитиране на машините за гласоподаване. Петков акцентира, че кодовете са в Централната изборна комисия и всяка партия може да ги изисква.

" Гледам " шоуто на господин Борисов " – въглищните централи, Gempcorp, в този момент употребява думите на господин Свиленски за кодовете. Вместо да се занимаваме с подправени вести, хайде господин Борисов да направи една визия за България, да покаже стратегия, да стартира съдружни диалози с другите партии – минаха 60 дни ", уточни той.

Бившият министър-председател изясни, че е водил диалог с Корнелия Нинова за възрастово разграничаване при гласуването с машини, само че в предходния парламент.

Петков още веднъж акцентира: " Ние няма да подкрепим първия мандат. За втория мандат сме дали поръчка за държавно управление на малцинството с " Демократична България ".

Той се разгласи срещу " техническо държавно управление ". Така съпредседателят на " Продължаваме промяната " отхвърли предлагането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов за сключване на документ за работа по съответни политики и държавно управление с мандат от 6 месеца. " Няма да вървим в тъмни стаички да се договаряме. Ако някой желае да се крие зад специалисти, няма да стане. Всичко това е залъгване и замазване ", сподели Петков.

След Свиленски и Борисов, в групата, която твърди, че " изборите са откраднати " се включи и водачът на " ИТН " Слави Трифонов. Той упрекна " Продължаваме промяната ", че са " откраднали изборите си " и поддържа изказванието си с видео на изявление на водача на парламентарната група на Българска социалистическа партия Свиленски.

" Не знам защо ще ме съди Кирил Петков. Тогава ще би трябвало да съди цялата парламентарна група. Аз съм цитирал негови думи. Не съм споделил, че той държи кодовете. Аз не съм го обвинил в нещо ", съобщи пред депутатът от Българска социалистическа партия Георги Свиленски. По думите му той също е нямал подозрение, че някой някъде може да има някакви кодове. " Но пристигна една заран Петков пред парламентарната група и сподели: " Айде, оттеглете го този закон и ще ви дадем кодовете и достъпа ". След това го е разказвал и на други сътрудници в самостоятелни диалози, освен пред групата ", изясни той.

Свиленски отхвърли Българска социалистическа партия да е обърнала тил на Политическа партия и Демократична България. " Не сме се обърнали против никой и нищо. От първия ден, в който сме в Народното събрание, ясно сме споделили, че ще водим диалози с Политическа партия и Демократична България, в случай че бъдем поканени. За тях опцията да се отстрани машина като главен фактор в изборния развой очевидно се оказва огромен залог. Тези хора изпаднаха в нервност, когато законът мина на първо четене. Не разбирам какво ги тормози ", уточни той. По думите му връзките им към сътрудниците не са се трансформирали, само че не знае за какво " те си трансформират отношението ".

Според Свиленски държавно управление на малцинството с мандат на Политическа партия не е допустимо. " Правителство на малцинство със 73 народни представители - ние ще влезем в история. Такова държавно управление с 20% поддръжка няма по света. Има държавно управление на малцинство с изчезнали 2, 3, 4 мандата ", разяснява той и съобщи, че в случай че Българска социалистическа партия бъдат поканени на диалози, ще се явят. " Правителство е належащо, дали е допустимо - ще забележим ", добави той.

" Имаше диалог и предложение за машините . Факт е, че на нас неведнъж ни се оферираше да оттеглим законопроекта , като ни се обещаваха разнообразни други варианти за бъдещето ", съобщи Атанас Зафиров, заместник-председател на Българска социалистическа партия по Българска национална телевизия. " Не е бракоразвод, с цел да е имало бракоразвод, би трябвало да е имало брак , имаше форма на ръководство, в която си бяхме сложили избрани цели. Отношенията ни бяха комплицирани. Ако бъдем поканени на диалози с втория мандат, ще участваме ", разяснява той във връзка връзките сред Българска социалистическа партия и Политическа партия. Според него не е вярна тезата, че президентът предопределя неизбежността на процеса на осъществяване на изборите. " Има задоволително време, до момента в който се стигне до предварителните парламентарни избори - има три мандата, има диалози, има всевъзможни благоприятни условия. Продължавам да резервирам известна доза оптимизъм, че е допустимо да бъде формирано държавно управление ", съобщи Зафиров, написа " Сега ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР