Това, което каза македонският премиер, не ме изненадва. Просто той

Това, което каза македонският премиер, не ме изненадва. Просто той ...

Боян Чуков: Заев играе игрички с договора за добросъседство.

"Това, което каза македонският премиер, не ме изненадва. Просто той играе една игра тук с всички тези процедури – с договора между двете страни, приказките, че в София се чувства у дома. Той е македонстващ, не го причислявам към истинските македонци." Това коментира Боян Чуков във връзка с изказването от 4 август на македонският премиер Зоран Заев, който обяви в телевизионна интервю, че е Илинденско-Преображенското въстание е македонско. Изявлението стана броени дни, след като отбелязаха заедно с българския премиер Бойко Борисов годишнината от въстанието, припомня bTV.
Българският премиер отговори едва вчера, 9 август:
"Оставям всеки да си мери приказките, то си е за негова сметка. Ако го е казал с умисъл или непремислено, пак е за негова сметка. Защото когато дойде до ЕС и ние също трябва да дадем нашето съгласие, ще си спомним за тези неща."
Според Чуков реакцията в България много е закъсняла. Той е на мнение, че ВМРО е трябвало моментално да реагира, а на другия ден македонският посланик да бъде повикан в Министерството на външните работи и да му се връчи протестна нота, а от своя страна премиерът да каже, че България ще преосмисли подкрепата си за членството на съседката ни в ЕС и НАТО.
Чуков съветва да се вземе пример от политиката на Гърция спрямо Македония.
Договорът за добросъседство ще остане на хартия, ако нашето поведение продължава да е такова, каквото е в момента, предупреди Боян Чуков.

Източник: actualno.com