Това, което излезе тези дни, е ежегодният доклад на комисията.

Това, което излезе тези дни, е ежегодният доклад на комисията. ...

Няма да има нов доклад по мониторинговия механизъм на ЕС, убедена е Захариева.

Това, което излезе тези дни, е ежегодният доклад на комисията. Така наречения "Европейски семестър". Един абзац от него предизвика много полемики. Първо, няма промяна в позицията на Комисията, няма нищо различно от миналата есен. Ние не очакваме нов доклад по Механизма за сътрудничество и проверка.
Това заяви в ефира на предаването "Тази сутрин" по bTV външният ни министър Екатерина Захариева по темата с мониторинговия механизъм от страна на Брюксел, за който стана ясно, че не е възобновяван.
Очевидно е, че някой просто е копирал текст от миналата година. Комисарят, който отговаря за това, вчера опроверга твърденията - не се очаква нов доклад. Едно е аз да ви го казвам, друго е Комисията да го казва, подчерта още Захариева.
Припомняме, че еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис заяви в ексклузивно интервю за БНР, че обявеният вчера доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по Механизма за сътрудничество и проверка. Той каза това във връзка с появили се публикации, че мониторингът над България ще продължи:
„Европейският семестър не е свързан с Механизма за сътрудничество и проверка. Колкото до последния, вече имаше доклад по него през октомври 2019 година. В него има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново“.
Реформата е най-важна за българските граждани и това е процес, който продължава. Българският гражданин очаква качествено правосъдие. Докладът няма да дойде, колкото и да го чака някой, подчерта още веднъж Захариева. По думите ѝ България винаги подкрепяла общ механизъм за всички държави членки. Екатерина Захариева цитира думите на Валдис Домбровскис, че страната ни е единствената държава в Европа, която се придържа към бюджетния дефицит.

За краткосрочни бизнес пътувания до ЕС няма да има карантина, коментира още Захариева. Стана ясно, че по отношение на сезонните работници част от държавите все още ограничават влизането на такива. Нашата препоръка за пътуване не е вдигната - пътувайте само в краен случай, каза Захариева. На всеки три часа актуализираме мерките за отделните държави в сайта на МВнР.
Екатерина Захариева подчерта, че България винаги е подкрепяла Република Северна Македония и никога не е крила условията на тази подкрепа. Първият ни дипломат отбеляза, че доста политици в Република Северна Македония си мислят, че на антибългарската вълна се печелят избори. 

Източник: actualno.com