Това, което искате, е точна информация, а не политизирана информация.

...
Това, което искате, е точна информация, а не политизирана информация.
Коментари Харесай

Единственият начин за борба с епидемията е приличието

Това, което желаете, е точна информация, а не политизирана информация.

© KAI PFAFFENBACH Ан Епълбаум, старши помощник в института " Агора " към университета " Джон Хопкинс " в Съединени американски щати, в текст за " Атлантик "

В Болоня, където съм гостуващ преподавател, никой към мен не е болен от COVID-19, само че все пак съвсем не приказваме за друго. Може би тъй като не знаем какво да мислим. Не сме задоволително възрастни, с цел да помним испанския грип. Свикнали сме с концепцията, че има ваксини или медикаменти за всичко. Сега ни се споделя да си мием ръцете - мярка, която не наподобява нито задоволителна, нито успокояваща. Междувременно средновековните улици, очевидци на голям брой минали епидемии, станаха необичайно празни, защото хората съблюдават защитните ограничения. Половината ми сътрудници считат, че тези ограничения са свръхреакция. Другата половина се опасяват, че са незадоволителни.
Част от казуса е, че заплахата не може да се види. " Морът няма човешки измерения, тъй че хората си споделят, че това е нереално, че неприятният сън ще свърши ", написа Албер Камю в " Чумата ". И в този момент доста хора не могат да понесат, че нещо невидимо може да промени проектите им. Освен притча на окупацията на Франция оповестената през 1947 година книга е и категоризация на човешкото държание по време на зараза. В романа част от жителите на поставения под карантина град не престават да живеят, както всекидневно - " Защо би трябвало да мислят за чумата, която отхвърля бъдещето, отхвърля пътуванията и дебатите ". Съвременните им еквиваленти в Италия стартираха акцията # Milanononsiferma ( " Милано не стопира " ). В обществените медии притежатели на бизнеси и хотели всеобщо подлагат на критика ограниченията на държавното управление. Това е моментът, в който значимостта на експертизата става кристално ясна и внезапно обстоятелствата имат значение .
Невидимостта също по този начин основава неустановеност, която може да се манипулира. Крайнодесният водач Матео Салвини да вземем за пример на първо време прикани държавното управление неотложно да затвори границите, да спре всички публични прояви и да задържи хората по домовете им. Вирусът обаче се появи в Ломбардия и Венето - двете области, където партията му Северна лига е най-силна. И поради тежките стопански вреди, които тези ограничения биха им нанесли, Салвини смени апела: държавното управление " да отбрани Италия и италианците " от африканските бежанци. Няма доказателства, че те носят вируса, само че фанатизираната връзка сред чужденци и страхове е остаряла. Крайнодясната Марин льо Пен също прикани Франция да затвори границата с Италия, макар че първите случаи там са най-вече от други места.
В историята на Камю обаче героите са други - лекарите, доброволците, които им оказват помощ, и даже държавен чиновник - мосю Гранд, който следи, мери и записва протичащото се. Те се пробват да употребяват просвета, бистрота и акуратност, с цел да овладеят и управляват заболяването и да спасят колкото се може повече хора, без да се поддават на нервност или обезсърчение - " може да наподобява странна концепция, само че единственият метод за битка с чумата е приличието ".
Това ще бъдат героите и в нашата епоха - учените и специалистите в публичното опазване на здравето, изследователските екипи, които незабавно започнаха да работят върху ваксините; медицинските сестри и лекарите, които вземат решение да останат в регионите под карантина. Не всички техни преценки ще бъдат верни и те не всеки път ще са на едно мнение. Но имат най-голямото публично внимание. Ето едно главно предписание, което би трябвало да спазвате пред идващите седмици: това, което желаете, е точна информация, а не политизирана информация. Това е моментът, в който значимостта на експертизата внезапно става кристално ясна. Изведнъж обстоятелствата имат значение.
Епидемиите, сходно на бедствията, имат свойството да разкриват истините за обществата. Китайците към този момент заплащат висока цена за секретността на системата си и за бюрократичната просвета от горе надолу, поради която в началото заболяването беше прикривана. За разлика от тях италианците не изпадат в суматоха, тъй като имат доверие в системата - и здравната, и в по-широкия смисъл на думата, макар акциите на Салвини. Италия е тествала хиляди хора за вируса, по тази причина и числата са по-високи, в сравнение с другаде.
В Съединени американски щати бхме могли да научим, че макар че имаме най-високотехнологичното опазване на здравето, най-хубавите хирурзи и най-хубавото съоръжение, не сме основали нито просвета за публично здраве, нито " система " в по-широкия смисъл, която дава убеденост. И въпреки това да не е най-лошият тип зараза, добре е да научим тези неща в този момент, тъй като може да се окаже единствено подготовка - доста нови болести идват с разрастването на придвижването на хората по цялата планета. Трябва да използваме опцията да се подготвим за идната зараза - и за тази след нея.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР