Това, което Европа прави, е едно самоубийство. Така председателят на

...
Това, което Европа прави, е едно самоубийство. Така председателят на
Коментари Харесай

Зелената сделка - самоубийство на Европа, а за България - режим на тока?

Това, което Европа прави, е едно самоубийство. Така ръководителят на АИКБ Васил Велев разяснява европейската зелена договорка и предизвести, че България е най-засегнатият член на Европейски Съюз от тази договорка. Той моли да не се приказва толкоз срамежливо за Данък „ Въглероден двуокис “ (СО2 данък), да се акцентира на зелената дипломация и на новите технологии. Защото, по думите му „ самоубивайки се ритуално няма да решим казуса, а ще го задълбочим “.
На конференция в Българска телеграфна агенция, проведена от Икономическия и обществен съвет, отдадена на зелената договорка, Велев посочи, че делът на Европа в генерирането на парникови газове е под 10% - съвсем два пъти по-малко от Съединени американски щати и съвсем три пъти по-малко от Китай и горе долу колкото Индия. „ Тези три страни не си слагат такива цели като Европейски Съюз, което не е ново и води до деиндустриализация на Европейски Съюз и до изнасяне на тези енергоинтензивни производства в тези страни, до затваряне на предприятия в Европа, освобождение на хора и внасяне на същите артикули, създавани на друго място, само че на същата планета “, означи той и заключи: „ За въглеродния двуокис няма граници. Това, което Европа прави е едно самоубийство “ .
Представяйки данни за приноса на стопанските системи за международния БВП (БВП), Велев обърна внимание, че делът на европейската стопанска система ще понижава ускорено. Китай за 2020 се планува да има дребен растеж на Брутният вътрешен продукт, до момента в който европейската стопанска система ще се срине със 7.2%, по прогнози на самата Европейска комисия, посочи още той.
„ Това закъснение от огромните международни стопански системи ще се задълбочава дори и да няма зелена договорка, дори да няма ожесточаване на тези екологични политики “, безапелационен е Велев. „ Европа не може сама да реши тези проблеми, може сама да се самоубие и да стане по-дребна и незначителна и още по-малко авторитетна в определянето на международните цели, по тази причина молим за нова зелена дипломация, настояваме да не се приказва срамежливо в бъдеще за СО2-данък или мито “, акцентира ръководителят на АИКБ.
Той уточни и за какво Българския най-вече ще пострада от зелената договорка:
Използваме най-вече сила за единица Брутният вътрешен продукт - за 1000 евро Брутният вътрешен продукт използваме 448 кг. нефтен еквивалент при приблизително 120 кг. за Европейски Съюз, уточни Велев и изясни, че това е поради самата конструкция на стопанската система ни.
Втората причина, поради която АИКБ твърди, че сме най-засегнати, е огромният % на добивания ток от въглища. Ние сме на четвърто място - преди нас са единствено Полша и Чехия, с Гърция сме съвсем равни. „ За разлика от страните, преди нас, ние сме пострадали по линия на превоза, тъй като сме най-после на Европейски Съюз, нямаме високоскоростни железници, които да ни свързват със сърцето на Европа; виталното ниво в България е на най-ниско равнище, което също е в ущърб на този преход “, уточни още Велев. Той обърна внимание, че не са оценени горските фондове, които компенсират СО2 и позволи, че в случай че това се направи, може да се окаже, че сме неутрални във връзка с СО2.
Велев е безапелационен, че с изключение на зелената дипломация, Европа би трябвало да акцентира на новите технологии за складирането на сила посредством водород, различния вид за депозиране на сила посредством развиване на батериите и потенциала им, за галактически основани технологии за произвеждане на електрическа енергия и изпращане на Земята, за хващане на СО2 и утилизиране. Нискоенергийната нуклеарна реакция е другата технология, която се развива, уточни още ръководителят на АИКБ. Той е безапелационен, че Европейски Съюз би трябвало да има по-значително и нападателно място в развиването на тези технологии и да откри сътрудници в лицето на страните, които генерират рисковите газове и замърсяват планетата в още по-голяма степен. „ В противоположен случай СО2 налог би трябвало да се вкара, тъй като самоубивайки се ритуално няма да решим казуса, а ще го задълбочим “, уверен е той.
Предупрежденията на КНСБ
За незабавни дейности и дейна дипломация настоя водачът на КНСБ Пламен Димитров. „ За България Европейският зелен пакт заплашва структурата на енергийния микс на страната, както е заложен в Интегрирания проект за климата и енергетиката и в случай че това се схване, този проект би трябвало да се преразгледа “, безапелационен е той. Финансовите принадлежности за възобновяване на Европейски Съюз от зелената договорка се чака да бъдат известни през юли, уточни още Димитров и настоя България интензивно да пази ползите си и средствата да бъдат по този начин насочени, че да минимизират заканите и да максимизират изгодите. Ключова опция за България той вижда в скъсяването на световните доставки от производството и търговия. Освен налагането на въглероден налог за трансграничните излъчвания, съгласно него е редно и налагане на подобен налог за въглеродния отпечатък от вносни артикули и услуги .
„ Опитът, който има и моделът който съобщи Полша за нас би трябвало да бъде водещ – държанието им за въглищни централи, метода, по който се нареждаха, деругации, които съумяха надалеч по-рано да издействат “, уверен е водачът на КНСБ. „ Полша, Чехия и различен и страни обявиха безапелационни позиции и се сплотяват за основните гласувания, с цел да наложат техните червени линии или в случай че не съумеят - да ги спазарят за избрани деругации “, уточни още той.
Цената за България?
Енергийният бранш и превозът у нас са браншовете, които най-вече ще пострадат, счита водачът на КНСБ. Въглищните централи би трябвало да се затворят с всички вреди и в случай че не бъдат сменени с друга базова мощ ще се стигне до режим на тока или до високи цени , в случай че се откри импорт, уточни Пламен Димитров. Според него, „ още дълго време ще разчитаме на „ Марица изток “, даже със наказания от Европейска комисия, че не съблюдаваме зелеността си “.
Той уточни, че преди да бъде въведена възможната нова нуклеарна мощ, има доста въпросителни каква ще е цената на тока и дали са вероятни базови заместващи мощности през ВЕИ-та или газ. „ Ядрената сила стана зелена по гледище на Франция, а какъв брой е зелена може да се спори, поради отпадъците, които генерира “, означи той.
Коментирайки цената на тока от възможната АЕЦ „ Белене “, ръководителят на АИКБ изрази съмнения: „ Да не се наложи отново да я плащаме с двойна и тройна добавка „ Задължения за обществото “.
Освен енергетиката, другите застрашени от зелената договорка браншове, са превоза и през вторичността на натиска над промишлеността - металургията, химията, строителството, селското стопанство, сигнализира още водачът на КНСБ Пламен Димитров. По отношение на работните места, наранени ще бъдат от 90 000 до 150 000 индивида, по разбори на Европейска комисия, уточни той и разяснява: „ Това е огромна обществена цена, само че по-важна е енергийната сигурност “. Излизат дребните компании на енергийния пазар и в случай че няма задоволително предложение - цената скача, разясни той.
Предприятията, които ще пострадат най-вече са тези в металургията и тежката химия, които употребяват доста количество сила и високата й цена ги прави неконкурентоспособни, разясни ръководителят на АИКБ Васил Велев. Според неговите упования в селското стопанство ще постара повече отглеждането на животни, тъй като при производството на месо се отделят нездравословни газове. Велев предложи огромна стратегия за залесяване, тъй като отпадъчния въглероден двуокис служи за храна на растенията.
Не по-малко ще повлияе зелената договорка при растениевъдството – изискваното понижаване на торовете с над 50% ще понижи добива, означиха от ИСС и подчертаха нуждата от оползотворяване на отпадъците, даже позволиха, че селското стопанство може да стане водещо в развиването на кръговата стопанска система.
За след 2030 година, би трябвало да се разчита на водородните технологии и на складирането на сила, безапелационен е Васил Велев. Енергията от Слънце може да бъде складирана посредством отделянето на О2 и водород от водата, изясни той. Водородът може да се транспортира дружно с природния газ, по тази причина всички тръбопроводи и интерконекторни връзки са нещо перспективно, означи още той.
Позицията на ИСС
България е една от най-засегнатите страни във връзка с трансформациите, които следва да бъдат осъществени във всички стопански браншове във връзка със зелената договорка, считат и в Икономическия и обществен съвет (ИСС). ИСС поддържа концепцията Европейски Съюз да се трансформира в водач на процесите за реализиране на индиферентност във връзка с политиката за климата, само че и показва опасения за гарантирането на обществена отбрана и също от поява на нови неравенства. България има основателни аргументи за запаси във връзка с ускорения преход към нисковъглеродна стопанска система, е безапелационната позиция на ИСС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР