Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на

...
Това, което е наблюдаваме в цяла Европа, е нарастване на
Коментари Харесай

Д-р Петър Марков: В Европа имаме втора вълна на Covid-19

Това, което е следим в цяла Европа, е повишаване на броя на доказаните инфектирани случаи – съвсем на всички места – повече от месец, на някои места това повишаване е в забележителна степен, а на други по-малко. На този декор България наподобява сякаш броят на новите случаи не нараства изобщо, само че повода, заради която Европейският център за надзор на заболяванията сложи България измежду 5-те страни, които са обект на угриженост, фактът, че макар броят на доказаните случаи не пораства, броят на смъртните случаи съвсем не е спирал да нараства. Това съобщи пред БНР доктор Петър Марков, епидемиолог и учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина.

Той уточни, че за разлика от други страни като Франция или Испания, където броят на инфекциите пораства стръмно, те имат доста постепенно повишаване на броя на смъртните случаи: „ Този контрастност е по-няколко аргументи – едната от тях е, че в Западна Европа се оправят доста по-добре с лекуването на тежкоболните хора. От друга страна профилът на новозаразените там е доста по-млад – междинната възраст е доста по-ниска, до момента в който при нас това не е по този начин “.

Според него е евентуално в България в по-малка степен действително се откриват инфектираните случаи и „ може би изпускаме доста инфектирани – най-хубавият знак е броят на смъртните случаи “.

А защото в Западна Европа новите случаи са при по-млади хора, евентуално и поради това смъртността там е по-ниска.

„ При нас на повърхността очевидно наподобява, че няма повишаване на случаите, на фона на възходящите смъртните случаи, надълбоко се колебая, че броят на инфекциите не нараства “, разяснява специалистът. И добави, че в България евентуално равнището на осъзнаване измежду възрастните хора, че би трябвало да се пазят и да внимават е по-ниско: „ А това има огромно значение “.

„ Ако погледнете статистиката за броя на инфектираните, в Европа ще видите, че на всички места те нарастват доста – примерно Франция и Испания, явно е, че имаме една втора вълна – на някои места тя е по-висока от първата “, уточни още доктор Марков.

Той посочи още, че това, което се вижда от динамичността на разпространяване на вируса от пролетта, през лятото и до момента, сподели, че вирусът не се въздейства чак толкоз доста от климатичните и температурните промени и ние нямахме огромно понижаване на разпространяването поради лятото. „ Напротив – множеството от страните, които бяха наложили строги ограничения за затваряне, които на множеството места отпаднаха в средата май – към месец по-късно към този момент видяхме повишаване – в средата на лятото. И това демонстрира, че повода за това повишаване е прекъсването на строгите ограничения за ограничение на разпространяването на вируса. И това не е учудващо, това бе предстоящо ", уточни доктор Петър Марков.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР