„Това, което е любопитно е, че в много случаи, некомпетентността

...
„Това, което е любопитно е, че в много случаи, некомпетентността
Коментари Харесай

Когато си толкова тъп, че не можеш да разбереш, че си тъп


„ Това, което е любопитно е, че в доста случаи, некомпетентността не прави хората дезориентирани, комплицирани или внимателни. Вместо това, некомпетентните постоянно са благословени с неуместна самонадеяност, провокирана от нещо, което те усещат като познание “.

~ Дейвид Дънинг

Ако не можеш да схванеш това, което одеве прочете, ще ти го преведа – толкоз си тъп, че не можеш да схванеш какъв брой си тъп. Затова ти е добре, а самочувствието ти е несравнимо с нищо земно. За мое страдание обаче, имаш право да гласуваш.

В края на тази динамична работна седмица да погледнем обратно и да забележим какво ни/ви държа вниманието през миналите дни…

***

Разбира се – изборите. Тези не се организираха единствено в беге, тези бяха Европейски. За тези, били обект на проучването на Дънинг, ще обясня – за Европейски парламент… Демек интернационалните, един тип, само че не международни – да вземем за пример Съединени американски щати, Китай и Русия не участваха. Те играят в друго състезание. Като се замисля… то тяхното е и различен тип спорт.

Новините се изпълниха с дезориентирани субекти, които, запитани дали знаят защо гласоподават, те се лутаха в мненията си: „ за президентите “; „ не бе, не за президентите, за тези, бе… другите… “.

Други пък се наиграха с пазаруване на гласове. Оказа се, че за 30-50 лева на глас хората си продаваха конституционното право и бъдещето на България. Моето бъдеще. Това са сред 3 и пет шишета с ракия, да не приказваме какъв брой талончета за триене.

ЦИК ни сподели, че 2 095 575 са дали своят вот на изборите за Европейски парламент. Другите няколко милиона са решили, че им е през у… рната за изборите, Европата и всичко, което не е директно обвързвано със личните им за*ници. Те, един тип, също гласоподаваха за моето бъдеще. Искам и на тях да им благодаря, както и на продалите гласовете си. Всички заедно желая да ви…

… да ви благодаря. За скъпия урок, който ми дадохте по отношение на доверието в човешкия разсъдък и бъдещето на беге територията.

***

Докато сме на тематиката с паразитите, да отбележим, че пролетта ни натресе толкоз кърлежи, че по количество и кръвопиене могат да се сравнят с ордите зрелостници, впили зъби в спестяванията на родителите си.

Абитуриентите, несъмнено, също са съществена тематика от миналите дни, само че за тях какво можем да кажем, което не е казвано? – коли под наем; рокли за по три заплати; пачки от мама, тате и баба; българска водка в шише от Finlandia; вярата, че Калина от ве клас ще е задоволително фиркана, че да му пусне или най-малко Аксиния от бе клас, нищо, че има невисок център на тежестта; ярко бъдеще и кой сподели: едно две, три… jobs.bg!

Да се върнем на по-малките паразити:

Ако предходната година имаше взрив на кърлежите, то тази има зараза, пандемия. В „ Лозенец “ хората видяха десетки кърлежи, лазещи по анти-паркинг колче до учебно заведение. Парковете са фрашкани, а деца и кучета, на всяко излизане, се прибират с по няколко гадини – кой в козината, кой – в косата.

От общината обаче са спокойни, тъй като било пръскано и на документи кърлежи не би трябвало да има. Е, добре, де, не на всякъде е пръскано и май на места са пръснали, едвам се каже, че са свършили нещо, само че, както споделих – Пожарна охрана ДОКУМЕНТИ всичко е тъкмо, стига мрънкàхте.

За да се понижи рискът от захапване, лекарите поучават да заобикаляме неокосени тревни площи и да носим дълги облекла.

Така де – няма да ги караме хората да вървят да пръскат отново, я, ще носим дълги гащи вместо това. Също както се вземат решение проблемите с дупките по пътищата… вместо да се ремонтират, се поставят знаци, които предизвестяват за дупки.

Както хубостта на истината е, че рано или късно става ясно, по този начин и „ хубостта “ на кърлежите е, че не им пука в чий за*ник се забиват да смучат кръв. Не пробират, не се плашат от партийни връзки, подчиненост и „ наши хора “… пробвам се кажа, че се веселя, че умниците от общината живеят в същия град, като нас.

***

И така… говорейки за кърлежи…

Крайнодесните националисти завоюваха много места в Европарламента. Льо Пен и Салвини завоюваха във Франция и Италия. Фараж – в Британия. Да-а-а… печален ден за Европа. Много дървени глави не са научили нищо от Световните войни. Нищо…

Въпреки, че проблемите с бежанците и имигрантите позатихнаха, кресльовците не се стопираха да плашат хората с този Торбалан. Така…

… все ми се коства, че проблемите с миграцията и опитите на крайнодесните „ да решат казуса “ е малоумен популизъм. С техните „ решения “ в действителност единствено подтискат признаците на заболяването, а против причинителя ѝ не се прави нищо. Ако няма за какво да напущат страните си, имигрантите няма да са имигранти. Толкова е просто, нали? Така, като виждам, няма доста имигранти ОТ Германия, ОТ Франция, ОТ Съединени американски щати, ОТ Британия, ОТ Белгия, ОТ Норвегия. Има КЪМ тях. Просто няма от какво да бягат оттова, а натам. Казва се „ среда “ – бизнес среда, обществена среда, икономическа среда.

Има и други страни, които вместо „ среда “ имат войни, апетит, корупция, сиромашия, престъпност (махнете „ войни “ и България се подрежда в списъка…). Намирам за неуместно до момента в който едно държавно управление на дадена западна страна се бори против миграцията, частните компании от същата страна да продават оръжие на садистичния режим, който прогонва поданиците си, а банките, компаниите, корпорациите да въртят бизнес с диктаторите и доближените им.

В този ред на мисли, по този начин и не чухме какво предложение имат крайнодесните по въпроса. Как те оферират да се излекува заболяването. Защото до момента оферират единствено подтискане на признаците.

Искам да чуя „ умните “ сякаш патриоти (а в действителност елементарни националисти) да дадат предложение за справяне с аргументите, а освен кресливото: „ Абе да се оправят надалеч от нас, да мрат, ние сме си добре – късметлии сме, че сме се родили тук и в този момент, имаме си по доста от всичко и не щем да оказваме помощ на никой, щото не ни кефят, нищо, че се правиме на християни… то е единствено за реклама! “

Аз персонално мисля, че, въпреки и да парадират с „ християнски полезности “, те не са никакви християни, а най-обикновени злобари, които имат потребност от идея, „ байрак “, концепция, с които да извиняват злобеенето си – сякаш в тяхно име. Избрали са Християнството, тъй като е потвърдено работещ моделът „ в името на вярата “.

***

Като стана дума за религия… някой чел ли е неотдавна Библията? Какви бяха знаците за Апокалипсиса? Щото…

Пеевски отиде на работа. Два пъти. За малко, само че все пак… появи се в Парламента два дни поред. На третия се отхвърли. Е, кой не би се изморил да работи по няколко часа на година? Другата вест е, че се отхвърли да върви в Брюксел остава си в Бълга… където там живее, по принцип. Защото, където и да е това място, има повече потребност от него.

***

От Българска социалистическа партия също отиват на работа. Явно изборите са били вълшебни…

Сблъсквайки се на входа на Парламента с Пеевски, от групата на БеСеПе се зачудиха толкоз дребна групировка ли са… откровено сюрпризирани преброиха повече Пеевски охранители от личните си съпартийци.

Както и да е. На добър път! Малко остана до лятната ви почивка, ей го къде е.

***

Глобите за къщите за тъщите остават за данъкоплатците.

Нищо, ще им съберем капачки.

***

В публицистичните пощи пък се получи новината, че Илияна Йотова взе участие в конференция, отдадена на дезинформацията и подправените вести. Не стана ясно дали ще споделя положителни практики и ноу-хау и… в коя посока…

В безусловно несвързана с това вест: от мексиканския наркокартел оповестиха, че провеждат благотворителен концерт с обръщение против дрогата. Водещи са Чарли Шийн и Линдзи Лоън, а Кийт Ричардс (който е и патрон на събитието) е написал формалната ария на акцията.

***

Ефект на Дънинг-Крюгер

Ефектът на Дънинг-Крюгер е когнитивна податливост, при която неквалифицирани човеци страдат от илюзорно предимство, изразяващо се в надценяване на личните познавателни качества. Тази податливост се приписва на метакогнитивната некадърност на неквалифицирания да разпознава грешките си.

Действителната подготвеност, от своя страна, може да отслаби самочувствието, защото способените персони могат неправилно да позволяват, че другите хора са носители на равностойно на тяхното схващане или знание. Както заключават Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер, „ неправилната оценка на некомпетентните произтича от неточност по отношение на самия себе си, до момента в който неправилната оценка на високо способените произтича от неточност по отношение на другите “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР