Това, което държавата може да направи за свободата на словото,

...
Това, което държавата може да направи за свободата на словото,
Коментари Харесай

Кабинетът за свободата на словото: само Български пощи ще продава печатни издания

Това, което страната може да направи за свободата на словото, е разпространяването да не оставяме на частници, сподели министър председателят Бойко Борисов по време на постоянното държавно съвещание по отношение на визитата на " Репортери без граници " в България.

Борисов съобщи, че не е било допустимо да се срещне с техните представители. Причината е, че когато от организацията са били на посещаване в страна ни, се е състоял Европейският съвет и той не е имал физическата опция да се срещне с тях. Борисов обаче деликатно е чул всичко, което е било казано от " Репортери без граници ". Премиерът е на мнение, че единственото нещо, което може да направи страната в тяхна поддръжка, както и в поддръжка на свободата на словото, е да не се оставя на частни компании да вършат разпространяването на печата. Затова Борисов предлага на Министерския съвет " Български пощи " ЕАД да правят активността по разпространяване и продажба на печатни издания на територията на страната.

" Български пощи са 100 % държавни. Имат достъп до всички обитаеми места и по този начин ще подсигуряваме, че всяко издание ще отиде там, където желаят да го прочетат ", добави Бойко Борисов.

Ситуацията (в България) е безусловно ужасяваща. Вероятно в никакъв случай не е била толкоз зле, колкото в този момент, посочи преди няколко дни след среща с президента Румен Радев шефът на " Репортери без граници " за Източна Европа и Балканите Полин Аде-Мевел, представен от " Дневник ". " Никога не е била толкоз зле, откогато България стана народна власт ", добави генералният секретар на организацията Кристоф Делоар.

Препоръчахме нов медиен закон, който да обезпечи публицистичната самостоятелност и престижа на публицистиката, сподели още Делоар. По неговите думи " да се реагира не е задоволително. Необходима е систематична промяна. "

" В страната има климат на медийна революция, само че това не е плурализъм. Вместо това би трябвало да има отбрана на публицистичната самостоятелност и независимост, благонадеждност на информацията ", разяснява Делоар. " Ситуацията е доста притеснителна поради огромния напън върху публицистите, означи той.

Няколко дни по-рано, на 15 октомври, след среща с гостуващия у нас общоприет шеф на " Дойче веле " Петер Лимбург, Румен Радев съобщи, че " единствено свободни и самостоятелни от политическо и икономическо въздействие медии могат да се опълчват на рискови процеси, които заплашват демокрацията. " Двамата разискаха методите за гарантиране на финансовата и политическа самостоятелност на медиите, в това число и образуването на бюджетите на публичните медии, провокациите пред професионалните журналистически стандарти в конкурентната среда на обществените мрежи, както и насърчаването на медийната просветеност на аудиторията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР