Това, което чувствах, беше страх“. Това казва 24-годишната Клаудия Дуарте

...
Това, което чувствах, беше страх“. Това казва 24-годишната Клаудия Дуарте
Коментари Харесай

"Чувствах страх": Младежи съдят 32 държави в безпрецедентно дело за климата

„ Това, което усещах, беше боязън “. Това споделя 24-годишната Клаудия Дуарте Агостиньо, до момента в който си спомня рисковата гореща вълна и пожарите, които обгърнаха Португалия през 2017 година и убиха повече от 100 души. „ Горските пожари ме накараха в действителност да се безпокоя за това какво бъдеще ще имам “, споделя тя, представена от Би Би Си.

Клаудия, нейният брат Мартим – на 20 година, сестра ѝ Мариана – на 11 година, и още трима млади португалци са завели дело против 32 държавни управления, в това число против всички страни членки на Европейски Съюз, Обединеното кралство, Норвегия, Русия, Швейцария и Турция.

„ Няма никакви доказателства, че хората могат да оцелеят в такава среда “, споделя един от водещите откриватели

Те упрекват страните в незадоволителни дейности във връзка с изменението на климата и че не съумяват да понижат излъчванията си на парникови газове задоволително, с цел да реализиран задачата на Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне до 1,5 C.

Това е първото дело в региона на климата, заведено в Европейския съд по правата на индивида, и е най-голямото от общо трите каузи за климата, които съдът преглежда.

Според младежите главните им човешки права - в това число правото на живот, персонален живот, фамилен живот и независимост от дискриминация, са нарушени заради нежеланието на държавните управления да се борят с изменението на климата.

Намаляването на антарктическия морски лед води до съдбовно изменение на климата

Те споделят, че към този момент са изпитали обилни въздействия, изключително заради рисковите температури в Португалия, които ги принуждават да прекарват времето си на закрито и лимитират способността им да спят, да се концентрират или да спортуват. Някои също страдат от екологична тревога, алергии и респираторни болести, в това число астма.

Младите хора показват, че към този момент са изпитали обилни въздействия, изключително заради рисковите температури в Португалия, които ги принуждават да прекарват времето си на закрито и лимитират способността им да спят, да се концентрират или да спортуват. Някои също страдат от екологична тревога, алергии и респираторни болести, в това число астма. Никой от ищците не търси финансова отплата.

2022 година е втората с най-вече пожари в Европейски Съюз след 2017 година

„ Искам зелен свят без замърсяване, желая да съм здрава “, споделя 11-годишната Мариана. „ Наистина се тормозя за бъдещето си. Страхувам се какво ще бъде мястото, на което живеем “, споделя ще тя.

Според Клаудия Мариана към момента се плаши, когато чува звука от хеликоптери, тъй като той ѝ припомня за пожарникарите през 2017 година, когато повече от 50 000 акра гора бяха унищожени, пепелта от горските пожари пада върху къщите.

Океаните гълтам топлота, създават половината от земния О2 и ръководят метеорологичните модели

„ Без незабавни дейности от страна на държавните управления тези младежи са изправени пред непоносими рискови горещини, които ще навредят на тяхното здраве и богатство. Знаем, че държавните управления имат пълномощията да създадат доста повече, с цел да спрат това, само че те избират да не работят ", разяснява Героид О‘Куин, шеф на Global Legal Action Network (GLAN), който поддържа отправените обвинявания.

Залогът е огромен. Евентуална победа на обвиняването ще принуди страните бързо да усилят упоритостите си в региона на климата и ще даде голям подтик на възможностите на други правосъдни каузи за климата по света - изключително на тези, в които се твърди, че страните имат отговорности в региона на правата на индивида да пазят хората от климатичната рецесия.

Ако обаче съдът отсъди в ущърб на ищците, това може да се окаже пагубно за други сходни искове.

" Това в действителност е дело на Давид и Голиат, което е невиждано по своя мащаб и по своите евентуални въздействия ", споделя Героид О Куин, представен от Си Ен Ен.

" Никога до момента толкоз доста страни не е трябвало да се пазят пред на никое място по света ", показва той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР