Това каза за БТА председателят на Национална Федерация Техническа индустрия,

...
Това каза за БТА председателят на Национална Федерация Техническа индустрия,
Коментари Харесай

Учените ще протестират за по-високи заплати

Това сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на Национална Федерация Техническа промишленост, Наука, Информатика към КТ "Подкрепа " Здравчо Здравчев.

В момента междинната заплата в Българска академия на науките и Селскостопанската академия е с 300 лв. по-ниска от междинната за страната , сподели Здравчев. Той цитира данни, съгласно които 30% от научните служащи и от висшистите са с съществена заплата, която е равна на минималната.

Здравчев добави, че междинната заплата на един доцент е към 750 лв. при междинна в България 1060 лв. . Според него учените са сложени на дъното на обществената стълбица.

В Деня на националните будители - 1 ноември, учените и работещите в региона на науката ще създадат протестен митинг-шествие под мотото "Да продължим делото на националните будители - Да съхраним науката в България ".

Протестиращите ще упорстват да спре десетгодишният, съгласно тях, геноцид над работещите в науката и да се изпълнят поетите задължения от държавното управление и Народното събрание в Програмата 2020.

Здравчев добави, че Програмата 2020 и в Стратегията за научни проучвания и висше обучение, призната тази година, са поети задължения за ускорено обществено финансиране на науката. Там е заложено да се стигне до един % от Брутният вътрешен продукт за просвета до 2020 година, при планувани за 2018 година единствено 0,18 %, сподели Здравчев.

Има ужасно разминаване сред документи и реализация на документи, добави той.

Попитан какви ще бъдат бъдещите дейности на учените, в случай че не бъде отговорено на настояванията им, Здравчев съобщи, че те ще продължат със серия от митинги, до момента в който ръководещите не си изпълнят личните закони и тактики.

В отговор на въпрос дали има потребност от промени в науката, Здравчев сподели, че от 1992 година са направени големи съкращения в двете академии и сега личният състав там е на половина по отношение на тогава. По думите му България е на последно място в Европейски Съюз по брой учени на глава от популацията.

Синдикалистът съобщи, че европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките запаси Гюнтер Йотингер е показал, че Европа потегля към засилено финансиране на науката, поради голямата бездна, която се обрисува в научната сфера сред водещите страни и Европейски Съюз. Ние 10 години сме замразили средствата за просвета и заплатите, сподели Здравчев.

По думите на специалиста младежите всеобщо напущат страната откакто добият научна степен , тъй като не могат да продължат да живеят по естествен метод. Ние влагаме старания, запаси, а в последна сметка учените ни се употребяват от други страни, съобщи още Здравчев.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР