Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на

...
Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на
Коментари Харесай

Борисов в ЕП: Един изстрел ”взривява” целите Балкани

Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на представянето на целите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург. Така той разяснява убийството на Оливер Иванович, един от водачите на косовските сърби, който бе убит в Косовска Митровица пред офиса на водената от него партия Гражданска самодейност СДП.

"Знаем, че в мандата на тази Европейска комисия няма да има нови страни членки от Балканите. Много ясно и почтено би трябвало да им кажем какви очаквания могат да хранят. Познавайки района, дръзвам да настоявам, че това е точния миг, в който би трябвало да създадем това “, разяснява Борисов.

По думите му сега народите от Балканите същински чакат и имат вяра, че бидейки географски и исторически в Европа, най-после ще имат проект за присъединение към Европейски Съюз .

"България и Македония дадоха един извънреден образец, че има страни на Балканите, които със такт и доброжелателност могат да вземат решение проблеми и да не идват в Екологичен потенциал с проблемите “, сподели още Борисов.

И посочи, че македонският парламент одобри Договора за добросъседство сред България и Македония, по който се работеше от десетилетия.

"Ратифцира го, уповавам се идната седмица това да направи и българският парламент. Премиерът Зоран Заев беше много смел, както и ние, и същински се надяваме и сред Скопие и Атина процесът за името да приключи. Това ще даде огромна вероятност на Скопие за НАТО и Европейски Съюз “, акцентира Бойко Борисов

Четири са нашите съществени целта – бъдещето на младежите в Европа, Западните Балкани и свързаността в района, сигурна и постоянна Европа и цифровите умения, уточни още министър председателят.

Преди това министър председателят беседва с ръководителя на Европейския парламент Антонио Таяни директно преди да показа в пленарната зала в Страсбург целите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това оповестиха от Правителствената осведомителна работа.

Двамата показаха мнение, че триумфът на Европейския съюз зависи от взаимната работа на институциите в интерес на жителите и че съдействието сред Българското председателство и Парламента ще бъде стимулирано от тази цел. Подчертано беше, че целите на Българското председателство в огромна степен дават отговор на работната стратегия на евродепутатите.

„ Ние отчитаме значимата роля на Европейския парламент за сполучливото протичане на Председателството, тъй като той съставлява ползите на всички европейски жители и е поръчител за легитимността на провежданите политики “, уточни министър-председателят Борисов.

Преди това, почетната книга на европарламента той написа посланието на Българското председателство „ Съединението прави силата “.

Антонио Таяни приветства включването на тематиката за младежта и за развиването на Западните Балкани като акценти в програмата на Председателството. Той посочи, че при визитите си в България ясно е видял волята на страната ни да реализира прогрес по тях, както и съществуването на експертни познания, положителни дипломатически и междуличностни контакти, които ще подтикват процесите на интеграция в района.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР