Това каза пред следовател Бойко Атанасов, който към момента е

...
Това каза пред следовател Бойко Атанасов, който към момента е
Коментари Харесай

Бойко Атанасов: След закриването на спецовете, Гешев вече ще е ненужен на Борисов

Това сподели пред следовател Бойко Атанасов, който все още е претендент за член на новия състав на Висшия правосъден съвет.

„ Магистратският завършек на Иван Гешев ще пристигна тогава, когато му бъдат отнети всички лостове, с които дефинира дневния ред в прокуратурата. В момента единственото допустимо решение е профилираните структури да бъдат закрити, като одобрявам това за безусловно вярно “, изясни той.

Следовател Атанасов посочи, че въпросите, които в този момент се гледат от профилираната прокуратура – висшата корупция и тежките стопански закононарушения, преди основаването й са се гледали на окръжно равнище.

„ Когато тези случаи се гледаха на окръжно равнище, имаше опция сходни каузи, които сега се проверяват в профилираната прокуратура, да се паднат при самостоятелни магистрати, които не идват от специфична селекция хора, подбрани от административни ръководители като Гешев и Цацаров. Тогава резултат имаше. Можеше да се чакат и позволяват резултати и по повод битката с корупция, и по тежки стопански закононарушения “, уточни Атанасов.

Попитан дали е допустимо да се конфигурира различен основен прокурор, той отговори по този начин: „ Виждам, че се оглеждат за хора с сходни качества. Мисля обаче, че като Иван Гешев втори няма да намерят “.

„ Закриването на профилираната прокуратура е възобновяване на едно обикновено състояние, съществувало преди основаването ѝ. Мисля, че заявката да се сезира Конституционният съд от групичката към Гешев, демонстрира равнището, което видяхме и във Висш съдебен съвет, когато той не прегледа настояването на министъра на правораздаването за предварителното му освобождение от служба. В момента поръчките и позициите, които прокуратура отстоява, не са юридически, а са плод на нещо друго – уповавам се това друго да не е медицински термин “, разяснява следователят.

Позицията на прокуратурата, че „ премахването на профилираното правораздаване не подхожда на публичния интерес “, той разяснява по този начин: „ Най-вероятно тук се има поради обществото, в което Гешев живее - на неговите заместници, неговата говорителка и хората от профилираната прокуратура. Закриването на профилираното правораздаване от дълго време е в дневния ред на обществото, тъй като в България битка с корупцията отсъства, а тежката икономическа престъпност не се преследва. Напротив - неговите близки, както и самият той, когато става въпрос за тежки стопански закононарушения, бързат да сключат съглашения, а не се конфискуват средства. Самата прокуратура не желае от съда да се конфискуват средства. Специализираната прокуратура се е посочила като един безусловно непотребен орган, в който хората, с изключение на да получават големи бонуси и заплати, с нищо не се отличават за обществото. От доста от дълго време те не са нужни “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР