Това каза пред ФрогНюз народният представител от “Продължаваме промяната -

...
Това каза пред ФрогНюз народният представител от “Продължаваме промяната -
Коментари Харесай

Мартин Димитров за ФрогНюз: Негативите за България от “Турски пот...

Това сподели пред ФрогНюз националният представител от “Продължаваме смяната - Демократична България ” Мартин Димитров. Днес парламентарната група на ПП-ДБ внася предложение да бъде основана анкетна комисия за “Турски поток ”. 

Предложението на ПП-ДБ идва, откакто кибергрупите InformNapalm и Bg Elves, за който се споделя, че е пътната карта за развиване на газопреносната мрежа, подписан сред България и “Газпром ” през 2017 година. 

Самият след последното постоянно държавно управление на ГЕРБ. Хакерите показват, че са го разкрили в хакната поща на Евгений Зобнин - консултант на Александър Бабаков, който е народен представител от съветската " Дума ". под документа подписа си от българска страна постави министърът на енергетиката все още Теменужка Петкова, през днешния ден заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Ето и цялото изявление:

Г-н Димитров, какво ще прави анкетната комисия за “Турски поток ”, която оферирате - какви обстоятелства и условия към изнесените документи, т.е. пътната карта за “Турски поток ”, Ви тормозят?

 

ГЕРБ са като ветропоказател - в единия ден те обслужват ползите на Москва и с 3 милиарда лв. средства от бюджета осъществят “Турски поток ”, в идващия миг стартират да оказват помощ на Украйна, която е нападната. Натам, накъдето духа вятърът, натам се обръщат и те.

ПП-ДБ твърдим, че с “Турски поток ” са нарушени българските ползи, тъй като България заплаща 3 милиарда лв. за ползите на Москва да заобиколи Украйна. Нещо повече - цената, която България заплаща, не е 3 милиарда лв.. Трябва да прибавим оня 1 милиарда $ неустойки, от който България се отхвърля по предходния контракт за доставки на газ по така наречен Трансбалкански газопровод. Това значи, че общият отрицателен резултат е към 5 милиарда лв. за България. 

По тези аргументи въпросът е ужасно значим. Затова би трябвало да има парламентарна анкетна комисия, която ще има следните цели - първо, да обясни кой взел участие в правенето на тази пътна карта с “Газпром ”, кой е подписал, за какво е изчезнала. Второ, какви задължения са поемани посредством нея. Може да има бъдещи задължения, за които никой не знае. 

Другото доста забавно е, че по мое гледище енергийната комисия преди година и половина изиска тази пътна карта и от руснаците. Те също не я откриха. Тоест - по едно и също време не я намират българските управляващи и хората, които са я подписали в България, само че не ни я пращат и руснаците. Явно и едната, и другата страна крият нещо. Какво крият - този въпрос става доста недоверчив. 

Искаме да проверим информацията, която изтече в медиите - до каква степен е вярна, достоверна изтеклата пътна карта и има ли и други документи. Възможно е да има доста по-голяма картина, която да е скрита.

Преди към този момент над две години - в края на декември 2021 година, и Министерството на енергетиката изиска копие от пътната карта от “Газпром ”, и тогава не я получихме. Това беше преди началото на съветската инвазия в Украйна. Доста дълъг интервал от време този документ публично не се намира. Споменахте спомагателните задължения - какво в допълнение би могла да е приела нашата страна? Ако би трябвало да мислим в тази посока, с какво хипотетично може да сме се обвързали?

 

Няма смисъл да гадаем, само че тъй като става въпрос за енергетика - в енергетиката всичко е с милиони и милиарди. Трябва да знаем какви задължения е поемала България.

 

Когато енергийната комисия одобри моето предложение и поискахме пътната карта от руснаците, тя беше поискана чрез “Булгартрансгаз ”. Така и не се е появи. Руснаците, които съм сигурен, че няма по какъв начин да нямат свое копие, не дават тази информация. За да не я дават и двете страни, би трябвало да има доста значима причина.

Това значи, че би трябвало да проверим дали няма някакви спомагателни задължения, които е поемала България, за които не знаем. 

Другото значимо нещо е, че преди седмици желаех от Министъра на енергетиката, първо, да потърси още веднъж пътната карта, и второ, да ревизира достоверността на материалите, които бяха оповестени в интернет пространството. Беше ми отговорено, че не могат да намерят пътната карта, само че са упълномощили на своя инспекторат да стартира инспекция по случая. Ще следим и това развиване.

Въпросът към “Турски поток ” за мен е двустранен. От една страна, чисто стопански - един безценен план, който не внася газ към нас, в това време директните такси като че ли са на незадоволително ниво. От другата страна е моралният проблем - с този газопровод Русия заобикаля Украйна, виждаме какво се случва в Украйна от две години насам. Преди да запитвам за Украйна, по какъв начин стои икономическият въпрос - какви са вероятностите въобще за погашение на този поток през директните такси? 

 

Още, когато породи концепцията за плана, от “Демократична България ” имахме позиция. Тогава една от формулировките, които използвах аз е, че има заплаха този план да се трансформира в генератор на загуби. До момента директните такси са такива, че не е ясно по кое време ще покрият разноските.

Имах въпрос какви са приходите за първите две години какви на “Турски поток ” - те бяха на половина на това, което твърдяха хора от ГЕРБ, дори по-малко от половината. Преди дни пък внесох въпрос какви са приходите за 2023 година. Приходите са такива, че не е ясно дали изобщо и по кое време ще се изплати този план.

От другата страна е моралната позиция. И без да знаем публично дали пътната карта е достоверна, е очевидно, че с “Турски поток ” Русия заобикаля Украйна. Не доста дълго след стартирането на самия газопровод, Русия атакува Украйна. Може ли да приказваме за доста мощен честен детайл при този план?

 

Да, има доста мощен честен детайл, тъй като това е интерес на Русия. Интерес на Русия е да може да заобикаля Украйна в газовите доставки към Европа. Тук не виждам интереса на България. Тоест, тогава държавното управление, водено от ГЕРБ, с 3 милиарда лв. от българския бюджет е помогнало на съветския интерес. От морална позиция, това е много-много укоримо и много-много погрешно - с пари на българските данъкоплатци да решаваш проблеми на Русия.

Ако би трябвало да обобщим, какво задачите да постигнете с тази анкетна комисия и мислите ли, че тя ще бъде основана - изисква се приемане в пленарна зала?

 

Това е доста прекрасен тест към този Парламент, към доста хора, които претендират по какъв начин били демократи, търсели истината. Да забележим по какъв начин ще гласоподават.

Второ, ние няма да се откажем. Единствените, които имаха безапелационна позиция срещу “Турски поток ” още на равнище концепция, бяхме “Демократична България ”. Единодушно тогава Парламентът гласоподава реализацията на тоя план. Единодушно - никой не сподели “недейте по този начин, стига с тези ползи на Москва, мислете за България ”. Тогава в Парламента бяха ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, всякакви хора, които се назоваха “патриоти ”, само че не са се сетили за интереса на България.

Целта е да разкрием колкото може повече информация и да забележим дали няма нови източници на информация, които да оказват помощ да разкрием цялата картина. Най-важният въпрос е да разберем дали има спомагателни задължения, за които не знаем. Ангажименти, които са поети от името на България и които могат да костват доста в бъдеще.

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР