Това каза пред ФрогНюз , балкански анализатор и журналист от

...
Това каза пред ФрогНюз , балкански анализатор и журналист от
Коментари Харесай

Николай Кръстев за ФрогНюз: Някой иска да разбърка отново балканс...

Това сподели пред ФрогНюз, балкански анализатор и публицист от Българска национална телевизия. Специален делегат по време на военните дейности в Босна и Херцеговина, Сърбия, Косово и Македония, бил е сътрудник на БНР за Западните Балкани, основан в Белград, както и сътрудник в Москва.

След изборите за президент и парламент в Северна Македония, разговаряхме с него за това какво следва от успеха на ВМРО-ДПМНЕ.

Интервюто четете в идващите редове:

, партията, която завоюва парламентарните избори в Северна Македония на 8 май, в свое изявление изрази съществени запаси по отношение на вписването на българите в Конституцията, приказва за някакъв спомагателен анекс към към този момент подписаните съглашения. Съдейки от тези поръчки, ще забележим ли внезапен завой на Северна Македония надалеч от Европейски съюз или можем да приказваме и за избран декларативен темперамент на сходни изявления?  

 

След 8 май, когато бяха парламентарните избори и вторият тур на президентските избори в Република Северна Македония, станахме очевидци на политическо земетресение, чиито афтършокове ще усещаме доста надълбоко оттук насетне. Те ще рефлектират върху България, само че и Европейския съюз като цяло. България, като член на Европейския съюз, ще поема тези вторични удари, които ще бъдат доста мощни. Мицкоски даде доста явен сигнал незабавно след оповестяването на изборната победа на неговата партия, че Северна Македония и новият политически хайлайф в страната, който пристигна на власт на гърба на антибългарската реторика, ще води доста спорна и в огромната си степен антиевропейска политика.

От една страна, Скопие и новите управляващи ще настояват, че са за Европейския съюз, че желаят да влязат в него, само че действително няма да вършат нищо. Не забравяйте обаче какво сподели Мицкоски по време на предизборната акция - Европейският съюз, както накара Орбан да излезе да пие кафе, с цел да могат да гласоподават помощта за Украйна, по този начин и в този момент да изкара България, българският президент да бъде принуден да отиде да пие кафе, с цел да се размразят договарянията със прилежаща Македония. Ето това ще бъде стилът, който новите управляващи в Северна  Македония ще имат оттук насетне. ВМРО-ДПМНЕ ще имат доста солидно болшинство и ще разполагат с 58 депутати от 120-местния парламент в съседката ни. Те ще могат да ръководят и сами, да имат държавно управление на малцинството, само че в последна сметка ще би трябвало да създадат коалиция, с цел да си обезпечат небходимите 61 гласа.

Оттук нататък това ще бъде стилът, това ще бъдат посланията, които ще чуваме от Скопие, от новите ръководещи, които единствено ще приказват за Европейския съюз, само че ще избират да не вършат нищо, тъй като желаят да слагат условия на България. Няма по какъв начин страна, която се стреми да стане член на клуб, към който желае да се причисли, да слага условия на неговите членове. Тепърва ще се сблъскваме с политиката на Мицкоски, от която ще оставаме доста неприятно сюрпризирани.

От друга страна обаче, фактът е, че това е изборът на жителите на Северна Македония. Те са дали своят вот, провели са избори, избрали са тази партия и този жанр на ръководство. Споменахте антибългарската реторика, която се оказа доста печеливша. Какви публични процеси в самата Северна Македония доведоха до подобен отклик на сходни антибългарски разкази?

 

Победата на Християн Мицкоски и на неговата ВМРО-ДПМНЕ - която аз избирам да назовавам единствено ДПМНЕ, тъй като е доста трагично групировка с буквите Вътрешна македонска революционна организация, свързани с общата ни история, да бъдат употребявани за антибългарски разкази от страна на тази партия. Победата ѝ е успех на сръбската политика в района. 

 

Новоизбраният президент на Република Северна Македония - Гордана Силяновска-Давкова, се обърна и благодари на сръбски за поздравите, които получи от сръбския президент Александър Вучич. Не съм уверен, че Северна Македония ще желае да излезе от плана Open Balkans, иницииран от Белград през 2019 година. Напротив, Северна Македония ще задълбочи своето районно съдействие със Сърбия, на инат на България, с цел да основава непрестанно напрежение и с Европейския съюз.

Да, това е изборът на македонците, само че в този избор би трябвало да забележим и доста съществено районно въздействие. От една страна, на Белград, сръбският президент Александър Вучич и неговите подизпълнители в района на Западните Балкани. Коалиционният сътрудник на Християн Мицкоски във водената от него коалиция за изборите на 8 май беше и сръбската партия, която е близка до ръководещата в Сърбия Сръбска прогресивна партия. Те, в немалката си част, задаваха тона на антибългарската реторика в Македония по време на кампнията. Другата огромна изненада в македонското политическо пространство е партията ЗНАМ на Максим Димитриевски, кметът на Куманово, който се отдели от Социалдемократическия съюз, който също водеше антибългарска изразителност и обясняваше за баба си и нейните мемоари от българите по време на Втората международна война.

В момента в прилежаща Македония се основава един стабилен антибългарски политически блок и това е извънредно неприятна вест, с която България се разсъни в сутринта на 9 май след изборите в нашата югозападна съседка. Не е единствено партията ЗНАМ, само че “Левицата ”, която се води от Димитър Апасиев, също е антибългарски настроена. Бъдещата ръководеща партия ни приказва, че ще желае реципроцитет на вписването на локалните македонски българи в македонската конституция в подмяна на признаването на " македонско малцинство " в България и да бъдат вкарани в българската конституция. Всичко това е доста неприятен сигнал, в Скопие доста добре знаят, че българската конституция е построена на различен модел, не като тази, която е в Македония. Ние занапред ще се сблъскваме с всички тези политически отрицателни сигнали, които идват от нашата югозападна съседка.

За страдание, някой желае да разбърка още веднъж балканското домино. Когато си отиваше от власт, и то с кръв, ВМРО-ДПМНЕ през 2017 година при опита за принудително завладяване на македонския парламент и прекъсване на избора на ръководител на македонския парламент, който трябваше да бъде етническия албанец Талан Джафери, след това стана ръководител на македонския парламент, а в този момент е механически министър председател на страната до провеждането на изборите. Не забравяйте, че тази партия беше свалена от националното неодобрение поради аферата с подслушването на недоволните македонски жители, общественици, опозиционни политици, публицисти, задгранични дипломати, сред които беше и българският дипломат в Скопие през 2014-2015 година по време на Шарената гражданска война, когато хората всеобщо стачкуваха по улиците на Скопие и други градове. Много ми е мъчно в този момент да допускам, че тази партия се е реформирала ужасно доста. Да, няма го Никола Груевски, който тогава беше отпред - 11 години автократ в своето ръководство, който докара Русия на Балканите и по-специално в Македония. 

В Македония бяха открити от американските служби заводи за подправени вести, през които Русия се намесваше в американските прездиентски избори през 2016 година, които реализираха успеха на Доналд Тръмп. Не знам дали България желае тъкмо подобен комшия още веднъж сега. Много е елементарно оттук насетне да се тръгне на заличаване на постигнатото в българо-македонските връзки. То беше реализирано с доста труд и доста изпитание. Сега ще бъде извънредно мъчно нашите връзки да напреднат във времето. 

Русия има извънреден интерес да придвижи част от своя спор в Украйна в Западните Балкани. Виждате какво става в Босна и Херцеговина - Милорад Додик, водачът на босненските сърби, споделя, че им следва “последната борба ” - “битката да се освободим от Босна и Херцеговина ”. В Македония - успеха е ДПМНЕ е със сръбски привкус. Виждаме и усилването на сръбските политически и стопански упоритости в целия район на Западните Балкани. Неяснотата в разговора сред Белград и Прищина също е реалност. Всичко това е доста явен сигнал. 

Виждаме също по този начин, че в новото сръбско държавно управление има двама представители, сакнционирани от Държавния департамент на Съединени американски щати, против които има лични наказания. Единият е Александър Вулин, който беше началник на сръбското разузнаване и стана прочут с това, че беше подслушвал съветски опозиционери, събрали се на среща в Белград, и персонално рапортува целия диалог сред съветските опозиционери на Николай Патрушев, шефа на съветския Съвет за сигурност. Такъв районен климат не е добър. Получихме неприятна вест от Северна Македония. Не знам дали скоро ще можем да бъдем спокойни за това, което ще става край Вардар. 

Победата на ВМРО-ДПМНЕ е пагубна вест за българо-македонските връзки. Това от дълго време не е партия, която да води близка до България политика. След слизането от власт на Любчо Георгиевски, тази партия стартира да води просръбска политика и да поддържа в избран смисъл държанието на Белград на Балканите. На тези избори видяхме какъв брой добре сработи сръбският проект за успеха на ВМРО-ДПМНЕ и партията ЗНАМ.

Струва ми се значимо да се означи един аспект - точно към разбъркването на балканското домино, както казахте. Видяхме кои бяха първите страни, които поздравиха Силяновска за успеха ѝ - Сърбия и Унгария, и двете близки до Русия. Преди известно време приказвах, който е част от вътрешната съпротива на ВМРО-ДПМНЕ. Неговата теза беше, че съветските въздействия работят срещу  положителните връзки сред Северна Македония и България - нещо, което и Вие засегнахте. Защо Русия има този интерес? 

 

Победата на ВМРО-ДПМНЕ в района е победа на съветската политика в Западните Балкани. Един от предходните съветски посланици в Скопие даде доста явен сигнал, че Македония ще бъде цел на съветската външна и военна политика на Балканите след влизането ѝ в НАТО. През 2015 година по време на митингите от Шарената гражданска война съветският министър на външните работи Сергей Лавров на чуване в Думата замеси България и Албания в това, че имат упоритости да разделят Македония, а не помни за Сърбия. Някак услужливо по този метод даде рамо на антибългарската акция тогава в прилежаща Македония.

Споменах към този момент антибългарския блок, който е привет на " дълбоката страна " в Северна Македония, формирана от някогашни служители на реда, представители на разследващите кръгове, някогашни дипломати, хора в енергийния бизнес в страната. Самият Мицкоски е представител на този енергийния бизнес - освен той, само че и неговите ментори, хората, които стоят зад него и се занимават с енергетика и с правенето на енергиен бизнес в района. Това са хората, които употребяват директно съветското енергийно, оттова към този момент и икономическо въздействие, които през днешния ден подтикват антибългарската акция. Това са тези хора, които в този момент търсят политически реванш. Македонците доста бързо не помниха какво беше страната им до 2017 година - изолирана страна, водена от един автократ, който избяга позорно с кола на унгараското посолство от Скопие, криейки се в един гараж, след което мина маршрута от Македония към Албания, Черна гора и Сърбия, до финалната му дестинация Будапеща (Никола Груевски, бел. ред.).

Права сте, когато казвате, че първият, който поздрави новата президентка на Северна Македония госпожа Силяновска-Давкова, беше сръбският президент и тя му отговори на сръбски език. Вторият, в случай че изобщо може да се приказва втори, тъй като съвсем бяха едновременно, беше Виктор Орбан, който преди малко беше посрещнал при себе си китайския президент Си Дзинпин в Унгария. Появи се даже една смешка, че тази честитка е обща от Виктор Орбан и Си Дзинпин към новите ръководещи в страната. Това е доста основен миг, тъй като по времето на Никола Груевски имаше засилено китайско въздействие. Част от инфраструктурните планове, които се осъществиха в Македония, бяха с китайско финансиране. Сега още веднъж чакам да се ускори с изключение на съветското, и китайското наличие в Македония и да намалее европейското.

Това е доста неприятен сигнал, тъй като ще се задействат старите идеологеми, ориентирани против транспортен кулоар 8 сред Албания, Македония и България. Отново ще се засилва толерираният от Белград кулоар Север-Юг, за сметка на Черно море и Адриатическо море, към което стремяха някогашните ръководещи в Скопие. 

Защо съгласно Вас досегашните ръководещи от Социалдемократическия съюз изгубиха? 

 

Правителството в Скопие направи и стопански неточности, и политически неточности, не бяха изпълнени до дъно въпросите, свързани с разкриването на корупционните по този начин схеми от времето на ВМРО-ДПМНЕ и ръководството на Никола Груевски. Македонците не можаха да не помнят неизпълнените обещания от страна на управлявалия Социалдемократически съюз и желаеха сметка за какво държавното управление в Скопие се беше съсредоточило единствено върху външнополитическия дневен ред - приемането на страната в НАТО и започване на договаряния с Европейския съюз, а не с решаването на икономическите проблеми.

От това неодобрение доста ловко се възползва подземната страна в Северна Македония. Те съумяха да се върнат начало на политическите процеси. Те са свързани със сръбските и югославски служби от близкото минало. Когато беше нападнат македонският парламент през 2017 година, по време на Кървавия четвъртък, имаше представител на сръбското посолство, който присъстваше на влизането на така наречен група недоволни македонски жители от евентуалния избор на албанец за ръководител на Собранието. Той снимаше, беше си направил селфи, след това написа книга.

Когато Зоран Заев пристигна на власт, едно от първите му значи беше точно да понижи сръбското въздействие. Говоря за началото - дано да съм безпределно явен, става въпрос за интервала 2017-2019 година, до момента в който не се утежниха връзките сред България и Северна Македония и тогава ръководещите в Скопие започнаха обръщането си към Белград. Тогава Зоран Заев и неговото държавно управление изгониха целия състав на сръбското посолство от Скопие, връщайки ги за по-малко от 24 часа в Белград. С този акт тогавашните управляващи в Скопие демонстрираха, че са отдадени на построяването на нов районен ред в Западните Балкани и прекъсването на сръбското и съветското на въздействие в него. Днес няма да станем очевидци на сходно държание от победилата на изборите ВМРО-ДПМНЕ, която да се пробва да стопира сръбско въздействие в Македония. Напротив, те ще стават все по-очевидни в усилването му. Сърбия има своите медии в Македония, има 30 безвъзмездни малките екрани, които тя популяризира през кабелните оператори в югозападната ни съседка. Има цялостен оператор в прилежаща Македония, който е платен със сръбски пари. Това е мекото въздействие, което другите страни в района, като България, не можаха да употребяват до дъно, до момента в който Сърбия се възползва по най-ефикасния метод. 

Чии ползи се сблъскват в Северна Македония? 

 

В момента Северна Македония е място на конфликт на доста районни ползи. От една страна, на Сърбия, въпреки това - на Косово и нейния министър председател Албин Курти, под чието въздействие беше обединена албанската съпротива в Македония и бе основана обединението ВЛЕН. Тя се обрисува да бъде съдружен сътрудник на Християн Мицкоски в новото ръководство в Скопие. От трета страна, виждате дейностите и на премиера на Албания - Еди Рама, който също поддържа най-голямата албанска партия в Македония Демократичен съюз за интеграция на Али Ахмед, някогашният пълководец на паравоенната групировка АНО.

Много разбъркани са картите на Балканите и по-специално в Македония. Всичко това не ме кара да бъда оптимист. Идването на власт на ВМРО-ДПМНЕ е началото на нова серия от етнопопулизъм в югозападната си съседка. ВМРО-ДПМНЕ съумя да възпламени в македонците и в македонското общество страховете от етническото принуждение. Успя да върне предишното от 2001 година, от времето, когато отразявах гражданския спор в прилежаща Македония. На тези страхове стъв през днешния ден съветското и сръбското въздействие, за което приказвам. Те се възползват от предишното, което разделя хората и основава нови страхове.

Пропагандата по време на COVID-19 беше против имунизациите. Ако тогава пропагандата убиваше хората, тъй като разпространяваше подправени вести и клюки хората да не се имунизират, резултатът на днешната агитация е в политически проект. Те тровят душите на хората и основават съмнение и неустойчивост в балканското политическо пространство. Балканите през днешния ден са основен район за стабилността на Европа. Но за жалост, Европа също не можа да направи всичко, каквото беше възнамерявала поради Коронавирус. Тепърва ще следим доста комплицирани времена в съседство до България в постюгославското пространство.

 

Илияна Маринкова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР