Това каза пред Евронюз България ръководителят на делегацията на социалистите

...
Това каза пред Евронюз България ръководителят на делегацията на социалистите
Коментари Харесай

Евродепутатът П. Витанов: Лицемерие! Повечето от българския парламент не искаха Шенген

Това сподели пред Евронюз България ръководителят на делегацията на социалистите в Европейския парламент Петър Витанов.

 

Разделянето на България от Румъния за Шенген за малко не се случи. Благодарение и на българската дипломация успяхме да избегнем най-лошия вид, уточни Витанов.

 

Сега следва шведско председателство с извънредно дясно ръководство и не считам, че е редно да повдигаме наново въпроса за Шенген, тъй като политическата неустойчивост в България ще продължи и през идващите 6 месеца. По-добре да имаме едно непрекъснато държавно управление, което да може да поема дълготрайни задължения, с цел да стоим по-добре в очите на Европа.

След това испанското председателство през втората половина на 2023 година има късмет откакто нещата се възстановяват този въпрос да излезе на дневен ред и да получи своето дефинитивно решение.

" Опитът за разделяне е реалност, той продължава интензивно. Съвсем разбираемо е, румънците имат интерес да решат своя въпрос първо, тъй че ние не можем да се сърдим. Просто считаме, че то не е оправдано нито политически, нито юридически, нито рационално, тъй като в последна сметка Дунав не може да бъде шенгенска граница ", изясни Витанов.

Нито Европа, нито една от двете страни имат интерес от делене. Трябва да продължим да бъдем в пакет, тъй като сме по-силни.

" Не виждам вяра, че може да има държавно управление. Ако някой е решил да прави еквилибристики с падащ кворум, вървене до тоалетната и сходни гимнастики, не мисля, че е в полза на личната му партия. Дори и да ги създадат, това няма да има дълготрайно стабилизиращо деяние ", съобщи Петър Витанов във връзка опитите за основаване на кабинет у нас.

 

Според него политическата неустойчивост докара до там, че улисани и във вътрешните проблеми, не обърнахме задоволително внимание на Шенген. Кой е отговорен няма безусловно никакво значение и е минимум продуктивната тематика за диалог. По-важно е какво вършим оттук-нататък.

Колкото до третия мандат и дейностите на Борисов, съгласно мен те са опит да се торпилира всевъзможен опит за държавно управление с третия мандат. Имаме съображение да мислим, че президентът може отново да връчи третия мандат на Българска социалистическа партия от някакъв поклон към левите хора. Би могъл да го връчи и на някогашния министър ръководител в служебния му кабинет, който е част от неговия екип през годините. Не имам вяра да го връчи на Движение за права и свободи и „ Възраждане “, тъй като това би било не чат толкоз продуктивно от позиция на основаване на държавно управление. Ръководството на нашата партия има най-силно предпочитание да се образува кабинет. Изглеждат най-ангажирани с този развой. Но на който и да го връчи просто няма да има кабинет, безапелационен е евродепутатът.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР