Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, дългогодишен представител на България

...
Това каза пред БНР Велизар Шаламанов, дългогодишен представител на България
Коментари Харесай

Шаламанов: Във възможност за нормализация сме, ще бъде крайно нез...

Това сподели пред БНР Велизар Шаламанов, дълготраен представител на България в НАТО и някогашен длъжностен министър на защитата.

 

" Основните пълномощия за справяне с въпросите по външна политика и национална сигурност на премиера и ръководения от него Министерски съвет. ", посочи той и изказа мнение, че министърът на защитата би трябвало да се употребява с поддръжката на Народното събрание.

 

" Иначе се стига до такива обстановки, когато един потвърден специалист и експерт в областта на сигурността е подложен на офанзиви и напън от политически съперници, без да става въпрос за професионалните му качествата и достижения, а за политически решения, които се образуват в друга среда ". 

" Много ясно беше посочено от много от участниците в преговорния развой, че би трябвало да се заобикаля персонализация. И никога такива значими въпроси като сключване на съглашение за цялостен мандат и усилване на уговорките във значими области като разузнаване, киберсигурност, противопоставяне на дезинформацията, превъоръжаване и помощ за Украйна не би трябвало да бъдат свеждани само до името на министъра. Това би говорило много зле за равнището на нашата народна власт ", разяснява той. 

 

В момента сме във опция за нормализация, когато ръководството се базира на съглашение с вероятност за цялостен мандат, акцентира Шаламанов и добави:

" Важните решения имат не толкоз експертен темперамент, а на политически равнище, където е значима политическата поддръжка и разбирателството сред страните. Нека да изключим личността (на заемащия поста министър на защитата - б.р.). При ясно съглашение е поддръжка за премиера, който е водещ във връзка с сигурността и защитата, допустимо е да чакаме усъвършенстване. Още повече, че в съглашението се приказва за обособен проект за деяние във връзка с помощта за Украйна, превъоръжаването и цялостната интеграция на България в структурите на НАТО. 

 

При такива задължения може да чакаме сериозен триумф, който не трябва да се свързва само с името на министъра на защитата. А да се свързва с обща политическа воля и единодушие това да бъде приоритет. Досега не сме имали такова високо равнище на единодушие по целта защита, помощ за Украйна и интеграция в НАТО ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР