Това каза по НТВ Мика Зайкова от ИТН. Тя допълни:България

...
Това каза по НТВ Мика Зайкова от ИТН. Тя допълни:България
Коментари Харесай

Мика Зайкова: Инфлацията е по-голяма заплаха от пандемията, може да стане двуцифрена

Това сподели по НТ В Мика Зайкова от Има Такъв Народ . Тя добави:

България до известна степен е облагодетелствана. Предстои зелена договорка. 60 на 100 от енергетиката е атомна. А Европейски Съюз е дистанциран от този проблем и не желае да я признае за чиста сила.

Ръстът на цените в дребната кошница е най-голям. Там с дни пораства цената на хляба. Те са тези артикули, които се употребяват от бедните хора. Този факт не можем да пренебрегнем.

Има и работещи небогати – приходите изостават от повишаването на живота. Гледаме на приходите като съществено предизвикателство. Те към този момент стоят на едно място. В България минималната работна заплата е 400 евро-най-ниска в Европейски Съюз. Трябва да има баланс сред приходите и това, което се случва в стопанската система. Сегашната минимална работна заплата дава чист приход от 480 лв.. Издръжката на живота с тази инфлация клони към 700 лв..

Трябва да се мисли както за бизнеса, по този начин и за хората, които работят в този бизнес. Ако не осигурим постоянна стопанска система и бизнес, няма да има работа за хората. В Има Такъв Народ разгледахме стратегия, която Хиновски предложи за сметки в стопанската система, които имат пазарен темперамент.

Бившият обществен министър Иван Нейков добави:

Част от казуса е, че бяхме забравени от това що е инфлация. И в този момент това доста ни изненадва-инфлация от порядъка на 6-7 %. Не считам, че това е огромният проблем, стартират за сработват другите механизми-намалява цената на петрола. Близко сме досега, в който през първото тримесечие може да нараства, а по-късно ще има утешение.

Ако цената на чашата е повишена с 10 %, само че в случай че е на цялото студио – то може да е 1 %. Социалната сфера не генерира инфлация.

Голямото предизвикателство е по какъв начин да се настроят инструментите, с които да се оказва помощ на извънредно нуждаещите си. Ние продължаваме с мантрата-щом си пенсионер, си безпаричен. Това не е правилно. Трябва да се направи нов цикъл на енергийна помощ. На кого и по какъв начин да се помогне-това е предизвикателство. Това е работа на обществената сфера.

Каквото и да направиш, в един миг ти плащаш разноските. Не виждам друга логичност в мораториума, осен да се печели време, с цел да се откри друго решение. Имаме свръх упования, че веднага, тука, дайте решение. В това решение няма позитивен резултат. Доста специалисти оферират стъпки, с които да се укроти енергийната ламя.

Грешка ще е да стоим в кабинета,да гледаме в тавана и да питаме какъв брой ще е минималната работна заплата. Тя не би трябвало да зависи от волята на министър, а от правила. Да се каже – в случай че инфлацията стигне такова равнище – минималната заплата става толкоз. А не – не ми стигат 700 лв., дай ми толкоз.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР