Това каза на специален брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова

...
Това каза на специален брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова
Коментари Харесай

Петкова: Държавната енергетика е в цветущо състояние

Това сподели на специфичен брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова във връзка извършената тази заран конференция на Асоциацията на организациите на работодателите в България.

Според министъра, през 2014 година бранш "Енергетика " е бил на загуба, до момента в който по предварителни данни 2017 година всички сдружения в него приключват с позитивен резултат, т.е., генерират облаги. Единственото изключение е Топлоелектрическа централа "Марица-Изток " 2, поради плащаните квоти за замърсяване на въздуха.

Петкова уточни, че по сметките на енергийните сдружения сега има над 1.3 милиарда лв. и назова това "успешно ръководство на моя екип ". Министърът даде обещание цялостна поддръжка на бизнеса, в случай че посочат обстоятелства за картелно съглашение на търговците на ел. сила и прикани тези данни да бъдат предадени за реакция на Комисията за защита на конкуренцията.

Изявленията за цени на електричеството на свободния пазар от 120 лв. за мегаватчас и повече, Петкова дефинира като "неверни ". Според нея, на Независимата енергийна борса се оферират задоволителни количества ток, които не се купуват от бизнеса.

Днес да вземем за пример, съгласно данните, са препоръчани 137 000 мегаватчаса, а са изтъргувани 39 000 мегаватчаса, уточни тя. Що се отнася до прогнозите на бизнеса за повишаване на тока за бита сред 15 и 30%, Петкова бе категорична-цените на тока на контролирания пазар се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране.

Така тя нито отхвърли, нито удостовери, че от първи юли ще има повишаване и на тока за битовите консуматори, а остави този въпрос на Иван Иванов и КЕВР.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР