Това каза контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС и заместник-председател

...
Това каза контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС и заместник-председател
Коментари Харесай

До 12 юни в МС ще бъде внесен докладът на работната група по проекта за придобиване на двата патрулни кораба

Това сподели контраадмирал Митко Петев, пълководец на Военноморски сили и заместник-председател на работната група, през днешния ден при отварянето на постъпилите предложения за придобиване на многофункционален патрулен транспортен съд за Военноморски сили.

До 16 април тази година са постъпили оферти от три компании - " Fr. Lurssen Werft GmbH & Co.KG " (Германия), " МТГ - Делфин " (България) и " FINCANTIERI " (Италия).
Проектът за придобиване на два многофункционални патрулни кораба е един от трите съществени плана на Министерството на защитата.

В методиката за оценка на офертите са залегнали четири индикатора - качества, цена, индустриално съдействие, интегрирана логистична поддръжка. Работата на междуведомствената работна група ще се раздели на два интервала - първо ще бъдат оценени техническите характерности на предлагането за сходство, а по-късно ще стартира работата на комисията по оценка на ценовото предложение на участниците, изясни Петев.

Вторият интервал ще стартира на 29 май, когато ще бъдат отворени ценовите оферти, след което ще се образува оценката по индикатора цена и работната група ще приготви отчет за най-хубавата и преференциална оферта, който ще бъде подаден в Министерски съвет до 12 юни тази година.

Предвижда се първият от корабите да бъде добит до края на 2023 година, а вторият - до края на 2024 година Цената на придобиване е 984 милиона лв. с Данък добавена стойност.

Способностите, които ще придобият Военноморски сили, са битка с надводен, подводен, въздушен съперник, надзор на корабоплаването, битка с асиметрични закани и качества за радио-електронна битка, изясни заместник-министър Анатолий Величков, който е ръководител на междуведомствената работна група.

Целта на този план е посредством придобиване на патрулните кораби да бъдат изпълнявани необятен набор от задания по гарантиране на морския ни суверенитет и отбрана на националните ползи в морските пространства, както и подмяна на остарели бойни кораби от състава на Военноморски сили, които не подлежат на рационализация, означи Анатолий Величков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР